Güç Kaynağı Tasarlayalım

Başlatan FxDev, 27 Mart 2011, 21:42:08

FxDev

--

Mucit23

Hocam Pc güç kaynaklarını modifiye ederekmi yapmayı düşünüyorsunuz yoksa Trafo ve regülatörlü bir tasarımmı yapmayı planlıyorsunuz. Açıkçası Benimde güç kaynağım arızalanmıştı. Gerçi düzelttim onu ama pek memenun değilim Akımı düşük. Güzel bir proje çıkarsa bende yapmak isterim.

X-Fi

#2
Merhaba Fırat masa tipi bir güç kaynağı düşünüyorsan amper okuma kesinlikle olmalı hatta 1mA hassasiyetli olmalı çünkü tasarım sırasında kulağın burnun devrede bişeyler yanıyormu acaba diye dinlerken gözünde akım ekranında oluyor büyük kolaylık, güvenlik sağlıyor sistemin çalışıp çalışmadığını gözetliyorsun.

Dijital sistemler için max 500mA verebilen ayarli bir besleme çıkışı olsun akım ekranı da 0.001A olsun 10bit adc bunu sağlar.

Diğer beslemeleri ihtiyaca göre sıralanabilir birde pc powerları çok kolay kısadevre korumaya giriyor anlık toleransları hiç yok bir reset modifikasyonu yapman gerekecek çünü kısadevre korumadan enerjiyi kesip 10sn beklemeden çıkmıyor cihazlar.

ayrıca kısadevre korumasına birazda tölerans vermen gerekecek mesela bir el matkabını pc powerları ile çalıştıramadım DC motor var ve demeraj akımı korumaya geçmiriyor güç kaynağını bunlarıda aşabilirsen çok kullanışlı olur.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

M_B

FxDev hocam;
Birde RS-232 baglantısı olsun. Burdan ise devamlı PC ye akım değerlerini gondersin. PC tarafında ise zamana gore akım grafıgı cizsin.
Guc kaynağına baglanan bir devremızın genel akım karakteristliğini goruruz. Anormal durumlar varmı yokmu diye bilgi sahibi olabiliriz.
Birde guc kaynagında akım sınırlama menusu olmalı. Yani belirlediğimiz max değeri gecerse cihaz korumaya geçsin veya cıkıs vermesin ama buzzerla da haber versin.
Bazen cihaz kapanıyor ama biz farkında olmuyoruz ve tamir ettiğimiz cihaz uzerinde calışmaya devam ediyoruz.
Simdilik aklıma gelenler bunlar.

İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

fatihkuzucu

PIC18F2550 kullanılırsa usb otomatik gelir.
Exp.Kits http://tinyurl.com/3qhs8pm   Küçük adamların, küçük fikirleri... Büyük adamların, büyük hayalleri...

mcn

Güzel birşeyler çıkacak gibi,projeyi bende yapmak bişeyler katmak isterim elimden geldiğince.

Ancak bilgisayar power supply ı kullanma konusunda tereddütlüyüm,çünkü onlarında kendi içinde bir kontrol sistemleri var,kendimiz harici dijital bir kontrol sistemi yapıp onu power supply a adapte etmeyi amaçlıyorsak önce elimize bir power supply almalı ve bunu iyice tanımamız gerekicek.
bugüne kadar da bilgisayar power supply ları ile yıldızım hiç barışmadı :-\

Benim ki sadece öneri,daha basit bir adaptör kullanılsa,mesela şurdaki tiplerden,
http://www.meanwelldirect.co.uk/products/50W-Single-Output-AC-DC-Enclosed-Power-Supply/RS-50-Series/default.htm


www.teknikyazi.com --üşenme,erteleme,vazgeçme...

ErsinErce

Bu ara bende bu tarz bir güç kaynağı + LC metre + K type termokupl okuyucu yapmayı düşünüyordum, fatihinanc'la konuşmamızdan sonra bitirdikten sonra yayınlamayı planlıyorduk iyi denk geldi.
Ön çalışma olarak sistemi tam dijital hale getirmek(Başlangıçta en ufak değere set edebilmesi) için lm2575 ve 76 üzerinde birkaç testle birlikte aşağıdaki şemayı çıkardım, pwm ile lm2576dan istediğiniz voltajı ayarlayabiliyorsunuz, birde şöyle bir olayla karşılaştım 1.2Vu referans alan LM257X entegresinin feedback indeki voltajı ayarlarken 0.2 Voltun altına inmemeniz gerekiyor yoksa çalışmıyor, yani voltajı indirirken yavaş hareket etmeniz gerekiyor.

Sistemi elimde bulunan 18f4620 ve grafik lcd ile ftdi üzerinden pc ile haberleştirmeyi düşünüyordum
kullandığım sistemlerde 24V ihtiyacı olduğundan 24V üzerine sistemi kurmayı planlıyorum
24 - 5 - 3.3 ve ADJ olarak 4 çıkış
hepsine 0 - 5A aralığında akım okuma gibi baya komplex biryapı oluşturdum ama malzeme konusunda torodial trafo kullanmayı planladığımdan ona göre
kutu almadığımdan henüz başlayamadım, belki bu sayede hız veririm =)

Sistemin şeması;

ErsinErce

Şimdi farkettimde diğer voltajları lm2576 üzerinden alacağımdan ona takılı kalmışım, sisteme feedback almayı planlıyordum voltajı okumak için, zaten grafik lcd kullanmayı planlıyordum sırf akım ve voltajları net göstermek için, lm2576 + opamplar yerine dediğin gibi bir mosfet sürücü ve mosfet kullansam iş daha kısa yoldan hallolucak, Teşekkürler ;)

LC metre için bu siteyi referans almayı planlıyorum, fakat genelde nH ile uğraştığımdan modifiye gerektiriyor

http://members.upc.hu/lethanh.hung/LCFESRmero/en/

pwm.c

şu örnekteki gibi hazır yapılmış projeleride modifiye edebiliriz.
http://www.teknolojiekibi.com/yeni/index.php?topic=2580.0
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

ErsinErce

Potların değerlerinin oynaması, hassasiyet için çok turlu olması vs gibi sebeplerden dolayı butonlu rotary encoder almıştım, hem hassasiyet hemde butonuyla açma kapama yapabilmek için bu da uygulanabilir devrede

fatihinanc

#10
Arkadaşlar başlığı şimdi okudum.
@FxDev tebrik ederim. Çok güzel bir konuya değinmişsiniz.

Üzerinde pek durulmamış ama gerilim, akım değerleri vs. için GLCD kullanalım derim ben.

Ve USB için; eğer GLCD ve diğer işlemler için Flash ve RAMi yeterse sadece 18F2550(Flash : 32KB, RAM : 2KB) kullanmak daha mantıklı ama işin bir de yazılım boyutu var tabi ;)
FT232 kullanırsak da o sorun ortadan kalkıyor. Bunu ileride, işler daha da netleştiği zaman da düşünebiliriz.

Bir de @X-Fi hocam dijital devreler için sadece maksimum 500mA veren bir çıkış olması gerektiğini söylemiş.
Bence de bu şekilde olsa ve bunu 3v3 ve 5v için ekstra bir seçenek haline getirsek(mesela bir switch ile) çok güzel olur diye düşünüyorum.
Düzeltme : İlk mesajda özellikler kısmına eklendiğini şimdi farkettim.

Son olarak proje kapsamında ben de elimden geldiği kadar yardımcı olmak, katkı sağlamak isterim.
Kainat dediğimiz kitap, yazıldığı dil ve harfler öğrenilmedikçe anlaşılamaz.  (Galileo Galilei)

erkan614

#11
eğer bir noktada proje çıkarsa** pcb çizimi, numune pcb ve 100 civerında pcb üretimi işini ben hallederim. hatta ve hatta neyse önce proje ortaya çıksın
benim tavsiyem ise smps olmasın çünkü sürekli bir gürültü oluyor sinyalde trafo olsun gevv 200W troidal trafo satıyodu regülatör kısmı lineer olsun birde bende V/I ayarlı akım korumalı bi lineer 30V-3A ps ve bu değerler bazen yetmiyor 50v-5A e çıkan bişi tasarlayalım
**yalnız daha önce bazı arkadaşlarımız bu işe başlamış rotary encoderi bile olan bi ps tasarlamaya girişmişlerdi nooldu o iş hiç bilmiyorum aramadada bulamadım
gelin bu işi msp430 ile yapalım (önce pic ile yapıp sonra msp430 a da çevirebiliriz)

computerboy

Proje biterse çok güzel olacak.

1 Adet alabilirim + 1 adette boş pcb

X-Fi

SMPS kullanmak daha mantıklı gibi trafoda kısadevre koruması için role sönt vs. gerekecek bunlar masraf ayrıca güç daha az 200W trafo fiyatıyla 200W verebilecek bir smps fiyatınıda karşılaştırmak lazım smps bence daha avantajlı.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

computerboy

Üstad birde öneride bulunmak istiyorum. Güç kaynağına parazit üreten ünite ekleyebilirmiyiz test etmek istediğimiz projelerin manyetiğini dayanıklılığını v.b testlerini yapabiliriz. yada floresan lamba devresi kullanmaya devammı :)