DC akım ölçmenin en kolay yolu nedir ?

Başlatan Maxim, 04 Kasım 2011, 09:48:15

Maxim

bu iş için entegreler var ama ucuz tipli bobin tarzı (clamp mı deniyor) onlar ile DC ölçülemiyor diye biliyorum
ne yapmalı ?

DC 100 amper için

(şönt direnci ile opamp kullanma dışında birşeyler arıyorum)

Erol YILMAZ


hasankara

#2
bu bahsi geçen entegreyi edinebileceğim bir yerlerden bahsedebilir misiniz. bende akım ölçmek istiyorum ancak direnç koyarak ölçmek istediğimde sağlıklı olmayabilir. 10 ma civarı hassasiyetinde olması gerekiyor ve üzerinde kaybolmasını istemediğim bir sinyal var bu yüzden hall etkili akım sensörleri iyi seçim olabilir diye düşündüm.

konu hazır açılmışken bu hall etkili sensörler (3 bacaklı) satılıyor. bu sensörlerle deneyimi olanlar var mı acaba? şöyle birşey düşündüm. sensörün etrafına kablo sarsak bobin gibi düşünülebilinir, daha sonra bu oluşturduğumuz bobinin içerisinden akım geçirdiğimizde lineer yapıda bir çıkış fonksiyonu elde edebili miyiz? daha sonra sabit ve bilindik bir akım değerine kalibre edip fonksiyon katsayısını bulsak amaca hizmet eder bir şeyler elde etmiş olabilir miyiz ?

ne kadar verimli kullanabiliriz? etraftan ne kadar etkilenir? istediğim hassasiyette kullanabilir miyiz?

Kabil ATICI

Bu tür işler için geliştirilmiş manyetik alan sensörleri var. Tek yapman gereken akımın geçtiği kabloyu bu manyetik alan sensörünün yakına konumlamak. (yada sensörü kablonunu yakınına konumlamak).


Not: Şu an bir ürün adı veremiyorum.
ambar7

ensar

Aslında dediğiniz tipik pensampermetre gibi olabilir.Aynı şekilde bir bobin sararsıınız.Bir kereye mahsus olarak hasas bir ölçü aleti ile akım ölçümü yapıp, İndüklenen gelirimi ölçer böylece kendinize bir referans noktası oluşturursunuz.

Bir pic ile adc ile gelen voltaj değerine göre okuma yapabilirsiniz.Dış etkiyi azaltmak için, nuveyi kabloya bağlarsınız.Birlaç karşılaştırma ölçümü yapıp net sonuç alabilirsiniz, net derken en yakın değer.Bildiğim kadarı ile yüksek akımlar böyle ölçülüyor.


hasankara

fikirleriniz için hepinize teşekkür ediyorum. uygun bir zamanımda http://www.dorukanstore.com/TLE4935L-RoHS,PR-18573.html buradaki sensörü veya http://www.direnc.net/HALLEFFECT-SENSORLER,LA_1005-2.html#labels=1005-2 bu linkte ki sensörlerden birisini tercih edip bazı denemeler yapmayı düşünüyorum.

birbirlerine göre ne gibi farklar olabilir? bu farklar beni hangi konularda ne kadar etkileyebilir? tercih konusunda yine fikirleriniz benim için yönlendirici olacaktır.

safaka123

Bu sensörleri kullandım ama dijital olarak kullandım bundan dolayı akım olayında size nasıl faydası olabilir diye düşünüyorum. Manyetik alana geldiğinde 2 bacak kısa devre olur ve bir led yakıyordu yada I/O kartlarına bilgi gönderirdi. Hareketli yerlere kablo bağlanamadığından hareketli parçaya mıknatıs konulurdu. sabit yere bu sensör konulurdu, hareket kontrol edilirdi. Analog çalışmayacağı görüşündeyim. Belki daha başka akım ölçebilecek hall sensörler vardır. Sanırım sayfadaki hepsi aynı mantığa göre çalışıyor. Aradaki fark np pn yada voltaj yada akım gücü olarak fark eder. Yinede ucuz olduğundan analog olarak denemenizde fayda var derim. Belki ben birşeyleri atlamış olabilirim.

z

Hall sensörlerin bir digital tipi yani, mıknatıs yaklaştığında çıkışı on, uzaklaştığında off olan tipi, bir de analog çıkışlı olanı var.

Analog çıkışlı olanına mıknatıs yaklaştıkça çıkış voltajı artmaya (yada azalmaya başlar)

Bu sensörlerle akım ölçmek için düzenek oluşturup kalibre etmek gerekir. Daha az uğraşla doğrudan akım sensörü olarak üretilmiş akım sensörleri kullanılabilir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

hasankara

bu iş için kullanılan hall efect sensörler linear hall efect adında bulunmakta sanırsam. bu yüzden http://www.direnc.net/CS3503-HALL-EFEKT,PR-8595.html bu ürünü veya http://www.direnc.net/UGN3503,PR-8596.html bu ürünü tercih etmeyi düşünüyorum. Using Various Hall Effect Sensors Tutorial, schematics and code bu videoda farklı hall efect sensörleri test edilmiş.

Kabil ATICI

ambar7

z

Alıntı yapılan: hasankara - 23 Ağustos 2013, 17:25:21
bu bahsi geçen entegreyi edinebileceğim bir yerlerden bahsedebilir misiniz. bende akım ölçmek istiyorum ancak direnç koyarak ölçmek istediğimde sağlıklı olmayabilir. 10 ma civarı hassasiyetinde olması gerekiyor ve üzerinde kaybolmasını istemediğim bir sinyal var bu yüzden hall etkili akım sensörleri iyi seçim olabilir diye düşündüm.....

En iyi yontem direnc yontemi. Dusuk degerli direnc uzerinde dusen gerilimi opampla yukseltirsen sorunun kalmaz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

OptimusPrime

Maxim
clamp şekliyle dc de ölçebilirsin. unitrode un bu konu ile ilgili bir uygulama notu vardı...
https://donanimveyazilim.wordpress.com || Cihân-ârâ cihân içredir ârâyı bilmezler, O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler ||

hasankara

süpriz bir şekilde 1 haftalığına rizeye geldim. bu sebeple bu uğraşa da 1 haftalığına ara vermiş durumdayım.

sayın @ambar7 öncelikle paylaşımınız için teşekkür ediyorum. şemayı inceledim, opampın kullanılış amacını anlayamadım. üstelik opamp ın çıkışını rb0 a girmesini daha da bir garipsedim. ben sensörün gerilim çıkışını direnç bağlayarak adc girerim diye düşünmüştüm. bu şemayla ilgili kafamda oluşan daha bir çok durumdan bahsedebilirim ama en iyisi, sözü fazla uzatmadan size bırakayım.

sayın @z dediğiniz gibi düşünmüştüm bende. arkadaşta motor test cihazı tasarlıyordu dirençle akım ölçüyordu. ve sürekli sıkıntılar çıkıyordu. bu sebeple kıllandım. hall effect denemek istiyorum. paylaştığım videoya göre yapılabilitesi var gibi geliyor. ama etraftan etkilenir mi gibi düşünceler var. bunu kurcalamak istiyorum kısaca.

sayın @OptimusPrime "clamp şekliyle dc de ölçebilirsin." google de arattığımda, pens ampermetreler ile karşılaştım. bide ac dalgaları katlama işi gören kenetleme devreleri çıktı. konuyu daha fazla dallandırmakta istemiyorum açıkçası. hall effect olmazsa, bu sensörde istediğimi bulamazsam direnç takıp yoluma devam ederim diye düşünüyorum.

Kabil ATICI

Aslında ben şemayı incelememiştim. Başka bir şey ararken gözüme takıldı ekledim.

Proje eski 2002 yılına ait. O işlemcide ADC yok. Onun için Opamp orada adc için kulanılmış. RA3 bacağı üzerinden PWM ile bir ramp gerilim oluşturuluyor ve  diğer giriş ile karşılaştırılıp RB0 tarafından iki girişi geriliminin eşit olduğu noktaya göre gerilim (daha doğrusu hall sensörün çıkışı) ölçülmüş oluyor. Ramp ADC'ler zaten bu şekilde çalışıyor.

İllede bu şekilde yapacaksın diye bir şart yok. Sadece örnek amaçlı bir uygulama.
ambar7