Konnektorlerin metal aksamlarinin topraklanmasi

Başlatan z, 05 Nisan 2014, 13:24:28

ErsinErce

Alıntı yapılan: hgs - 07 Nisan 2014, 11:21:43Neden hırs yapıyorsunuz ?

Hırs yok, sebepleriyle bir olayı mantıklı bir şekilde konuşmak varken orada öyle yapmışlar o zaman böyledir dediğiniz için sizi uğraştırmak istiyorum

Alıntı yapılan: hgs - 07 Nisan 2014, 11:21:43
1. pdfte bolca bead kullanmışlar. Ben hala olmayacağını söylüyorum. Nasıl olamayacağınıda siz kendiniz aşağıdaki soruları düşünüp cevapladığında kabul edeceksiniz...

- Bead nedir? Nasıl seçilir?
- USB haberleşmesi olan bir cihaz tasarlamanız gerekirse burada kullanacağınız VBUS ve Shield için kullanabilecek 1 tane bead marka modeli gösterebilirmisiniz? (Digikey yada farnellden bir ürün göstermeniz yeterli olur.)
- Bu kullanacağınız beadi hangi verilere göre seçtiğinizi lütfen yazarmısınız?

Ek= Bu tasarlanacak cihazın kullanım alanını geniş kabul ediyoruz. Endüstriyel ortamlardan, son kullanıcıya kadar her yerde kullanılabilecek. (Bead seçimi için yeterince bilgi vermişimdir umarım.)

yok öyle bedavaya konmak işiniz için lazımsa araştırıp öğrenin.

A cihazı usb device kontrol kumanda yapıyor
B cihazı usb host A cihazına veri gönderiyor.

A cihazında shield ile gnd arasına FB koyduk diyelim, B cihazında usb shield ile gnd arasında kapasitör var diyelim, dışarıda da gürültülü bir ortam var
Bu durumda B den A ya veri gönderilen kabloda gürültü var
sizce kabloda nasıl bir durum oluşur?

Alıntı yapılan: hgs - 07 Nisan 2014, 11:21:43
2. pdfte bead değilde baglantı kapasite ve 1M üzerinden yapılmış. Bead içinmi örnek verdiniz baglantı tipini göstermek içinmi?   Eğer bağlantı şeklini göstermek için bu pdfi verdiyseniz ben en başından beri ya direk yada bir takım malzemelerle gndye bağlanacağını iddia ediyordum. Yanlış hatırlamıyorsam siz gndye bağlanmaması gerektiğini düşünüp buna uygun teori üretiyordunuz. ???

hatırladığım kadarıyla baştan beri ek malzeme harici, direk gnd ye bağlanır diyorsunuz, bende 2 noktadan direk bağlanması şu şekilde sıkıntı yaratabilir diye teori üretiyordum. hatta şimdi genişletip 0.1R gibi çok düşük dirençlerle de bağlanması yanlış diyeyim.

Melih1802

İlk önce taraf tutmadığımı belirtmek istiyorum.

Bu konu üzerine;

1-) DELTA A.C servo ( ASD-A0421-AB ) MODEL sürücünün içini açtım;
- Tüm dış dünyaya ile irtibatlı giriş çıkışlar TOPRAK hattına bağlı Bu TOPRAK hattını GND ye RC ikilisi üzerinden bağlamışlar.

2-) SAMSUNG yazıcı kartı;
- Buradaki durum şu Toprak hattına bağlı biribirine seri bağlı 2 adet kondansatör var, bunlardan biri Köprü diod tan sonraki kondansatörün (+) ucunu diğeri (-) ucuna bağlı.

3-) MITSUBISHI A.C Servo sürücü,
- Bunda' da Toprak hattı Kondansatör üzerinden GND ye bağlanmış.



Görünüşü göre Toprak ile GND bir şekilde ihtiyaca göre biribirine bağlanmış. Kişisel fikrimce Dış dünyaya açılan Konnektör yada fişler TOPRAK' lanıyorlar.

Bununda sebebi sanırım fişin takılma yada sökülmesi sırasında olaşabilecek ARK'ı önlemek.


hgs

#47
Alıntı yapılan: ErsinErce - 07 Nisan 2014, 12:38:39
hatırladığım kadarıyla baştan beri ek malzeme harici, direk gnd ye bağlanır diyorsunuz, bende 2 noktadan direk bağlanması şu şekilde sıkıntı yaratabilir diye teori üretiyordum. hatta şimdi genişletip 0.1R gibi çok düşük dirençlerle de bağlanması yanlış diyeyim.
:) Yanlış dediğiniz şeyin mantığını bilmiyorsunuz. Ama inat uğruna yanlış diyorsunuz. İnat da önemli bir özellik, pek çok durumda insanı başarıya ulaştırdığı görülmüştür.

Beadler hattın alıcı yada verici olmasına göre tepki vermezler. Geniş aralıkta bir cihaz tasarlandığında bu aralığa denk düşecek gürültü frekansları çok geniş aralıklarda olabileceğinden bead kullanılamaz. Bakınız "Bead nasıl çalışır?"

Mr_YAMYAM

Bilinçsizce yapılan tartışmalar hiçbir yere götüremeyeceği gibi sadece kişilerin ufkunu daraltmaktadır.

Alıntı YapUSB ve SD kart konnektorlerinin metal cercevelerinin devre GND si ile birlestirilmeyip bosta birakildigini goruyorum. Halbuki metal aksam PCB de bir kac noktadan padlere lehimlenmis ancak bunlari GND ile birlestirmek varken bosta birakmislar.

Bunun sebebi nedir?

Bir arkadaşımız, bir devredeki konnektör metalinin neden şaseye irtibatlanmadığını sormuş. Mantıken bunun irtibatlanması gerekliliğini düşünmüştür.

Daha önceleri belirtmiş olduğum gibi genel grounding kuralları çerçevesinde bunun bir mantığı olduğu ve tek noktadan şaseye irtibatlanacağını, bu noktanın genel olarak KAYNAK tarafında olduğu, Her iki taraftan yapılması halinde ortak şaselerin birleşmesi veya birbirlerine yakınlaşması halinde bir GROUND LOOP oluşabileceğini bildirmiştim.
Bir devredeki GROUND noktalarının ilişkileri ve bağlantıları TASARIMCIYA AİTTİR dememe rağmen hala bunun aksini iddia edenler vardır.
BU DAVRANIŞ ŞEKLİ BANA ESKİ BİR KOMEDİYİ HATIRLATMIŞTIR ;D
Efendim adam arızalı bir teybi söker, sağını solunu mıncıklar, öyle ya da böyle cihazı çalıştırır, ve toparlar.
Ama bir bakar ki birkaç tane civata artmıştır ;D
Adamın yorumu ilginçtir. ;D
Yahu bu adamlar fazladan vida koymuşlar teybin içerisine ;D :D
Bu mizansel anlatım kimsenin şahsına değildir, ancak geçmişten günümüze bilinir.

İşte bu cihetle bahsi geçen devreyi inceledim ve neden konnektörün şaseye irtibatlanmadığını araştırdım.
[IMG]http://i.imgur.com/aBYoLkq.png[/img]
Bu resim örnek olarak verilen devrenin GÜÇ BAĞLANTISI ile ilgili anlatımıdır.

Aynı metnin google çevirisi ile çevrilmiş hali.
[IMG]http://i.imgur.com/Pe0hQ8Y.png[/img]

Bu resim de genel GROUNDING kuralı olup her iki noktadan bağlanmasının sakıncasını anlatmaktadır.
[IMG]http://i.imgur.com/gQ6wACi.png[/img]

Her iki taraftan grounding yapılmasının belli kuralları vardır ve bu devrenin İZOLASYON TEKNİĞİ ile ilgilidir. Yani her iki devre birbirinden tam izole edilmişse karşılıklı bağımsız olarak topraklanabilmektedir. Ama arada SE (Single Ended) bağlantı varsa topraklanma bağlantısı genel kural gereği PSU'ya (KAYNAK YÖNÜ) tarafından yapılmaktadır.
İşte bu olayın tek açıklaması şöyledir.
Bahsi geçen devre küçük çaplı bir devredir ve besleme kaynağı DIŞARDAN (Bir PC ile ) sağlanmaktadır.
İşte bu tür bağlantı şekillerinde temel unsur olan KAYNAK TARAFINDAN BAĞLANTI zorunlulğu olduğu için örnek devrenin sistem ground noktası PC ya da harici PSU tarafından yapılmaktadır. Arkadaşlarımızın tartışma konusu yaptığı şu konnektör benim PC de şaseye bağlıdır, şu konnektör kondansatörle bağlıdır gibi iddiaların aslında hiç etik olmadığı, Bu konnektörlerin şaseyle olan irtibatı devrenin tasarımı gereği kaynak tarafında ise topraklanabileceği, kaynak tarafına uzak ise boş bırakılacağı veya bir L-C-R gibi elemanlarla topraklanabileceği TASARIMCININ İNİSİYATİFİ doğrultusunda yapılmıştır.
Bu inisiyatife karşı çıkmak, tasarımcının devreyi yanlış tasarladığını iddia etmeye benzer. Eğer bir HATA görülüyorsa bu hata belli kurallar dahilinde açıklanmalıdır.