CD DVD lens kontrolü

Başlatan DaRt, 03 Mart 2016, 11:25:47

DaRt

Merhaba Arkadaşlar;
! No longer available
Linkte görünen basit bir ldi sistemi yapmak istiyorum. Bu amaçla bir bluray laser ünitesi aldım. CNCye bağlamadan elle çalıştırarak dryfilm kaplanmış pcb üzerine lazer ışını düşürdüğümde güzel pozlama yapıyor. Keskinlik fena değil bu şekilde işimi görür ancak laser ünite üzerinde odak ayarı için lensi birkaç milimetre hareket ettiren sistem var. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi.  Bunu kullanırsam daha iyi ayar yapabilirim diye düşünüyorum ancak  kontrolü hakkında bilgim yok. toplam 6 pinli bağlantı var 3 tanesi sol, 3 tanesi sağ tarafa gidiyor. Muhtemelen birbirinden bağımsız olarak aynı şekilde kontrol ediliyor ancak analog mu, kaç volt hangi pin gnd hangisi besleme varsa hangisi geri besleme bilgim yok. Bu konuda daha önce çalışmış arkadaşlar varsa ve yardım ederse çok sevinirim. Lazer ünite bdr-209


Andromeda

Lensin bulunduğu yapı aynen hoparlör yapısı gibi.. mıknatıs içinde hareket eden bobin..
dogrudan bobinleri kumanda etmeyi neden düşünmüyorsun..?
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

z

Aynı projeyi ben de yapmak istiyordum.

CD'lerdeki fokuslama sistemi geri beslemeli çalışıyor. Geri besleme yapmadan bu sistemi kullanmanın anlamı yok. Yaparsan da lens pozisyonu mekanik ayarlanandan çok farklı olmaz.


Geri besleme sensörü o posizyonlayıcının içinde. Fakat lenslerin optik merkezleri çok kısa. Aynı yapıyı kulanmaya kalktığında optik merkez sorunu çıkacak. Mercekleri değiştirdiğini varsayarsak bu kez de geri besleme sensörü yansıyan ışığa maruz kalacakmı sorunu var.
LAseri ne kadara ve nereden aldın. Laseri nasıl odaklıyorsun? Laserin kendi odaklama düzeneği varmı?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

DaRt

#3
Lazer olarak ebaydan pioneerin bd-209 model bluray yazıcısının lazer ünitesini aldım. 90 tl 2 haftada geldi. Kendi içerisinde lazer diyot, odaklayıcı mercek yansıtıcı vs her şey var. Aşağıdaki ürün. İnternette ortalama bir soğutucuyla 1100mw olarak çalıştıranlar var. İyi bir fanlı soğutucu ve sağlam mercekle köpük vs kesiyorlar. Fiyatına göre oldukça iyi bir lazer diyot var içinde. 405nm dalga oyunda ışık yayıyor. Tam dryfilm pozlamak için.
http://www.ebay.com/itm/331614747903?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Hocam o kadar detaylı bir sisteme gerek yok. Geri besleme otomatik odaklama falan. bluray yazmayacağız sonuçta. Bluray 0,32um aralıklarla yazar. böyle hassas birşey için otomatik odaklama zorunlu tabiki. Bizim sistemimizde cnc tablasından xy eksenlerinde 0,1mm kadar fark olması durumunda sorun olacağını düşünmüyorum. Şöyle ki sabit odaklamada eksen hatalarından ötürü dryfilm kaplı plaket lense yaklaştıkça plaket üzerine düşen lazer ışınının çapı büyüyecektir. Bu hem pozlayacağımız alanın büyümesine, yolların kalınlaşmasına sebep olacak hem de birim alana düşen ışık enerjisinin azalmasına ve yetersiz pozlamaya sebep olacaktır. Ancak sabah kabaca mercek ile plaket arasını 5 mm gibi olduğunda fena bir kalitede pozlama olmadığını fark ettim. 5mm mesafede odaklama ayarı olmadan 0,1mm kadar pozlama yaptı, eğer 5mm değilde 4,9 mm olsaydı yol kalınlığı 0,095 mm olacaktı. kayda değer bir fark yok.  Dolayısı ile geri besleme ile odaklama yapmaya gerek yok bence.  Bilmiyorum atladığım bir şey var mı?

Edit;
Alıntı yapılan: z - 03 Mart 2016, 12:51:43
Aynı yapıyı kulanmaya kalktığında optik merkez sorunu çıkacak.

Bu kısmını anlamadım. Neden sorun çıksın ki. Sonuçta merceğin odak  noktası sürekli sabit. cncnin z ekseniyle lazer mekanizmayı plakete yeteri kadar yaklaştırıp bir kez ayarladığımda sürekli aynı odak ile pozlayacaktır. Bu da mercek ile plaket arasında birkaç mm mesafeye denk gelecek. Yanılıyor muyum. Diğer taraftan internette envai çeşit lazer pozlama örneği var işte laser pointer, polygon mirror vs ancak hiç bluray lazer mekanizması görmedim ben. Bu da inceden kıllandırıyor. Acaba atladığım bir şey mi var diye?

z

#4
UV de mercek cinsi önemli oluyor. Görünür ışığı geçiren nesneler UV için geçirmez olabiliyor. Belki bu yüzden fazla proje yoktur.

Anlamadım dediğin kısmı açıklayayım.

CD yazıcılarda laser hedefe çarpıp geri geliyor ve  4 çeyrek daireden oluşan sensor üzerine düşüyor.

Mercekleri vs değiştirince geri gelen ışık bu sensor üzerine düşmeyebilir demek istedim.

Çünkü odaklama bu sensör üzerine düşen sinyale göre yapılıyor.

Fakat bu mesajı yazdığımda senin zaten hazır CD yazıcı kafası aldığını bilmiyordum. Gerçi ilk mesajında resim vermişsin fakat onu aldığını akıl edemedim. Laser pointer gibi bir modül alıp onun önüne CD lerdeki optik odaklama düzeneği vs takacağını sanmıştım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

engerex

Sürücüsü ile beraber mi?

z

Sen sadece bu modülün sadece laser diyod pinlerini mi kullanıyorsun?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

DaRt

#7
Lazer sürücüsü yok. Evet sadece lazer diyor pinlerini kullanıyorum şimdilik. Öğrenme aşamasındayım.

mesaj birleştirme:: 03 Mart 2016, 15:07:20

Yok hocam hazır ünite aldım. Ve ünitenin güzel tarafı bluray lazer ünitesi. cd lazerleri 780 nm dalga boyunda, dvd lazerleri 650 nm dalga boyunda. Bunlar pozlama için kullanılamaz. Pozlama için 405nm dalga boyunda ışık gerekli. Bu da bluraylerde var. Yani lazer ünite üzerinde gelen yansıtıcı, ayna mercek lazer hepsi kendi üzerinde ve birbirine uyumlu. bana kalan sadece üniteyi plakete yeteri kadar yaklaştırmak. Bunu z ekseni ile yapacağım. eğer hassas ayar yapamazsam. Üzerindeki sistemle yapacağım. Önümüzdeki hafta ilk denemeleri yaparım sanırım.

z

#8
Modülün üzerinde lineer mil üzerinde kaymayı sağlayan yataklar mevcutmu? Varsa mil çapları için yatak iç çaplarını ölçebilirmisin?

Sırf bu modüle özel mekanizma yapılabilir. Bir kaç açıdan foto çekebilirmisin?

Modülün şemasını bulabilirmiyiz? Arkadaki kart üzerinde sürücü vardır belkide. Geribesleme için elektronik de vardır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

DaRt

#9
Aşağıdaki fotoğrafta elle yaptığım deneme var. Bir elimle üniteyi sabit tutup. Diğer elimle plaketi hızlıca geçirdim. Fotoğraftaki mavi çizgi pozlanmış dry film üstteki siyah şeffaf naylon üzerinde usb mikroskop kameranın kalibrasyon zımbırtısı. Ve siyah çizgi 0,03mm kalınlığında. Sonuçta 0,03 mm kalınlığında pozlanmış dry film. Ben tatmin oldum. cnc üzerinde inca ayarla iş görecek seviyeye gelir. Birde henüz laser diyot sürücüm yok. İnternette 6~6,5 volt ve 600ma ile besleyenler var. Ben akım sınırlamasız 5volt veriyorum ve diyotun zarar görmemesi için birkaç saniyeden fazla çalıştırmıyorum.




Üzerinde bir lazer diyot var. 2 adet sensör var. biri 4 pin diğeri 15~20 pin falan. Ayrıca bir step motor var. mil dahil 30 mm uzunluğunda gövde çapı 8mm falan. acayip bir mekanizma. Mekanizmanın komple ileri geri gitmesi için 3mmlik mil deliği var. Diğer tarafta mekanizmanın dönmemesi için yarım açık mil deliği var. somun deliği vs var. Çok kolay bir şekilde hareketli mekanizmaya çevrilebilir.












z

1 aydır kafamda olan projeydi. Hangi laseri alsam diye düşünüp duruyordum biraz önce sipariş verdim.
Satıcıya şemasını da sordum. Şemasını bulabilirsek süper olur.

Ben kuru film değil de pozitif 20 ile çalışmayı düşünüyordum. Fakat hala Pozitif 20 satılıyormu bilgim yok.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ipek

haydi heyecanlandım ben yine,
sizin kadar değilde bende psositive20 yada KF benzerini imal etmiş, hep düşünürüm fakat mekanik olayı bende 0,
bir Bang&Olufsen CD mekaniği dağıttım ölçü aleti galvosu gibi bir şeyin ucundaydı kafa öyle lineer çalışıyorduki,seyretmekten gözlerim yoruldu
,birde Sony writer dağıttım tabi bu 15 yıl evveldi,bundada linear actuator manyak bir bobin iki yassı mıknatısın ucunda gidip geliyor,bunun bir programı vardı,cd yi çıkarıp ters taktığınızda istediğiniz resmi yada yazıyı muhteşem netlikte cd'nin üstüne basabiliyordu...
hemen diyodu söktüm LM317 ile sabit akım verdim CD'yi deldi öbür tarafında çıktı 10 dakika sonra ışığı 3'te bire düştü soğusada bir daha iflah olmadı,çöpe gitti,sonradan öğrendim,Laser'in üçüncü ucu PD imiş,entegre foto diyot varmış laserin içinde,ve lineeer değilde pulse modunda yada bilmemne modulator prensibinde çalışması gerekirmiş,kızlardan daha sorunlu bu aman dikkat et hemen bozuluveriyorlar,birde printer dağıttım LG oda 15 dakka dayandı bi daha akım çekmedi..

Andromeda

#12
Ünitenin odaklama sinyallerini kullanmak zor gibi gözüküyor..elektronik mekanik belli bir amaç için tamamen bütünleşmiş..
cnc nin yatay hareketindeki z ekseni kaymalarını duzeltmek veya kabullenmek kolay..
forumda benzer bir paylasım vardı laser yazıcının döner aynası mı nedir... onu kullanmış vatandaş..
benim ilk mesajım ise biraz fantastik kalmış..sorunu tam anlamadığım için..
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

DaRt

Yok Hocam. Tam nokta atışı cevap olmuş. Sizin yazdıklarınızdan sonra bobinleri enerjilendirdiğimde bobinin yukarı aşağı ve sağa sola hareket ettiğini fark ettim. Ben her ikisininde yukarı aşağı olduğunu sanıyordum. Şimdi opamplı basit bir yükselteç ile değişken voltaj uygulayıp odağın nasıl değiştiğine bakacağım. Siz yazmadan önce ben içerdeki bobini fark etmemiştim. Bunun için teşekkür ederim.
Ünitenin odak sinyallerini kullanmak zor değil. Ben şu anda raster tarama yapacağım. 2540dpi ve bir bitlik bmp oluşturup bunu her 10um de bir lazeri enerjilendirerek pozlamak. Ancak bu tarama süresi olarak uzun sürecek bir yöntem. Bu amaçla düm discovery kite program yazmaya başladım bugün bitecek ancak cncnin kaplini kırıldı dün. Haftaya basacağım ilk devreyi. Diğer taraftan benim elimdeki cnc yavaş 10x10cm ölçülerinde pcb 2540 dpi ile 12 saat falan sürüyor. inkjet yazıcılar gibi kayışlı hızlı birşey yapacağım ancak zaman alacak bu da. Odak konusu burda işe yarayacak.Eğer lens, hassas bir şekilde hareket ettirebilirsem atıyorum 0 volt verdiğimde odak mesafesi 0,2mm yol pozlayacak 5 volt verdiğimde odak mesafesi 0,6mm yol pozlayacak. Cnc de sadece pozlanacak yolun üzerinden geçecek. Böylece çok kısa sürede pozlama yapılmış olacak. Bu amaçla gerber formatını öğrenmeye başladım. Çok zor bir şeye benzemiyor bakalım artık.

z hocam. Pozitif20 kartal otomasyonda var. Acak 200ml 90tl falan. Çok pahalı. bence dry film çok daha ucuz ve kolay bir yöntem. Tavsiye ederim. Ben lazer çıktıyı film olarak kullanarak tssop20 için pcb yapabiliyorum. Siz de eminim ki yapabilirsiniz.

Aslında düşündüğüm lazer yazıcıların polygon aynasını kullanmak. Bu amaçla bir ayna aldım,  bldc sürücüsü üzerinde. Güzel lensli doğrusal lazer bulabilirsem uygun fiyatlı onu da deneyeceğim.

z

Klasik vidalı hareket dönüşümü yapan router tipi makineler bu işe uygun bir yapı değil.

10x10 cm PCB düşünülse ve ışın çapı 0.1mm olsa

Tek satır taraması 1 sn de yapılsa
Tırtıkların oluşması sorun değil desek her 0.1 mm için 1 sn gerekir.

100mm / 0.1mm = 1000 satır demektir ki 17 dakika sürer.

Satır tarama yarım saniyeye indirilse 8.5 dakika.

İş iyi bir mekanik ve sıkı bir yazılımda bitiyor.

Laser yazıcılardaki mantık süper olur fakat laser yazıcının laser bloğunda pek çok optik var. Bu optikler muhtemelen UV'de işe yaramayacaktır. Fakat işe yarayıp yaramayacağından emin olmak lazım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com