Plasma kesim

Başlatan bunalmis, 25 Eylül 2005, 22:48:30

z

Mini cnc makineme plasma kesim özelliği ekleyerek 1-2 mm lik saç yada aluminyum  levhalardan hassas  parca kesimi yapmak istiyorum.

Plasmayı elde ettim ancak 0.5 mm kalınlıgındaki aluminyum levhayı kesmeyi başaramadım.



Aluminyum levha eriyor ancak erimiş bölgeyi basınçlı hava ile itemediğimden eriyen metal uzaklaşmıyor.

Gerçi nefesimi bir boru üzerinden bakır elektrod içindeki deliğe üflüyorum ama sanırım basınç yeterli olmadı.

Plasma kesim makinesine sahipseniz

1 - 1.5 mm kalınlıkta aluminyum ve saç levha için ayrı ayrı şu bilgileri verebilirmisiniz?

Kaç amper gerekiyor?
Ne kadarlık bir hava basıncı gerekli?

Bu basıncın kafamda canlanması için bir şeylere benzeterek anlatabilirmisiniz. Örneğin ıslık çalarken çıkan hava kadar, komprosor ile tezgah temizlerken çıkan hava kadar, var gücümüzle uflerken çıkan hava kadar vs.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

CaFFeiNe

hocam sorularının cevabını bilmiyorum ama plazma kesim yaparken atlet şort olayı biraz tehlikeli değilmi :) allah korusun elinden kayar filan bacaklarını filan yakabilirsin dikkat et kendine :)

KAZIMUGUR

Plasmalarda genelde 2-4 atü yada bar yada kg/cm2 kullanılıyor.Üfleyerek 0,2 bile oluşturamazsınız.Şalomalardaki üfleç çok önemlidir,havanın biçimi olayı çok etkiler.Gerçi ince levhalar kolaydır ama bir kere yapınca kalında kessin deriz.Şaloma kısmını hazır almanızı tavsiye edirim ilk başta.
Kullanılan akım kaynak makinelerindeki gibi kabaca 60-160A arası.
Her arkda plasma oluşur,burada onu yönlendirmeniz gerekir,ve üfleyince sönmemesi için yeteri kadar güçlü bir ark olmalı.Şalterlerdeki arkı üfleyerek söndürmeye çalışırız.Burada da üfleriz ama sönmesini istemeyiz.
Caffein arkadaşım cüruflar elbiselerimizi deler kolayca ama ete değerse mis gibi kokar.Ayrıca bir bakarmısın yaptığı işin keyfiyle kendinden geçmiş,sence ona bir şey olurmu. :D

z

Kahire çok sıcak odamdaki  tavan pervanesi de fazla etki etmiyor. İşin içinde yanmak, döşemeyi yakmaki gözlerin UV den zarar görmesi elbette mümkün şimdilik elimden geldiğince basit önlemler aldım.  Zaten elbise giymiş olsam bile erimiş metal sıçrarsa etimi korumaya yetmez.

2-4 Bar için komprosör almam gerekecek. Merak ettiğim bir diğer konuda plasma başlangıcındaki arkın kalitesi. Bu arada ev tipi buzdolaplarında kullanılan ekovatlar bu basınçta hava ihtiyacımı karşılarmı?

Merak ettiğim bir diğer konu ise;

Farzedinki saçtan güzel bir sanatsal kesim yaparken plasma üretimi durdu ve tekrar başlarken sürekli plasmadaki  gibi kaliteli değil. Bu durumda daha önceki kesimi, kaldığı yerden devam ettirirken gözle görülür bir bozulma olacağını düşünüyorum. Gerçi otomatik yükseklik kontrolu ekleyeceğim ama ticari modellerde ark başlangıcındaki plazma ile sürekli haldeki plazma kalitesi arasında belirgin bir fark varmı? Bunun kesimde etkisi gözle farkediliyormu?

Hazır şaloma almak istiyorum ancak fiyatlarının yüksek olacağı düşüncesiyle şimdilik araştırmadım. Yapabilirsem şalomaya da ev tipi bir çözüm getireceğim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

KAZIMUGUR

Plasma yada oksi-asetilen kesimlerinde kesim düzgünlüğü sürekliğe bağlıdır el titrer düzgün olmaz makine kesim çok düzgün olur.
Normal kesimde reaksiyonların başlaması için o bölgenin belirli bir ısıya ulaşmış olması gerekir.Plasmada böyle değildir yani yeniden başlarken gereksiz fazla erimeler olmaz,yeterki izden şaşmasın
Buzdolabı komp ları yeterli basıncı verir ama debileri azdır,bir depoda biriktirirsen belki.
Bazı konularda sonuç için amatör çözümler yetmez.
Çok detaylı kesimler için laser kullanılır.

z

Plasma kesimde şalomadan iki gaz çıkışı var(mış).

İlki doğrudan plazmayı üfleyen bir diğeri de plasmanın (şaloma ucunun) hemen çevresini ceket gibi örten gaz çıkışı.

Her iki gazın da basıncı ve debisi aynımıdır, cekete çok ihtiyaç varmı?

1-1.5 mm kalınlıktaki saçı kesebileceğim bir laseri evde yapmaya yarayacak bilgi de derirseniz fena olmaz. :D
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

SpeedyX

Alıntı yapılan: "caffeine"hocam sorularının cevabını bilmiyorum ama plazma kesim yaparken atlet şort olayı biraz tehlikeli değilmi :) allah korusun elinden kayar filan bacaklarını filan yakabilirsin dikkat et kendine :)
Dün gece bende aynı bu cümleleri yazmamak için kendimi zor tutmuştum  :D

z

Yanıp yanmamak bir yana, nefesimi üflediğim hortumun içinin nemlenmesi sonucu 20-40 kV luk plasma başlatıcı voltaja dudaklardan çarpılmak da vardı.  :D

Öyle yada böyle yanacağız.

Sanayide çalışan arkadaşlardan ricam, plasma makinesinin şaloma yada torch kısmının (hangisini demek daha uygun bilmiyorum) yakın çekim bir iki fotografını gönderebilirmisiniz?

Mümkünse basitçe sökülüp temizlenebilen kısımlarının da...
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

emrahmrcn

Plazma kesim nedir ,nasıl üretiyorsunuz bizde cahil kalmayalım :)
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK

z

Bir katıyı ısıtırsan erir. Isıtmaya devam edersen buharlaşır. Hala ısıtmaya devam edersen madde plazmaya dönüşür. Plazma ortamında atomlar parçalanmış durumdadır ve tamamen iletkendir. Zira ortamda bolca serbest elektron bulunur.

Plazma kesimde hava yada özel bir gaz öncelikle ionize edilerek iletkenleşmesi sağlanır. Bu işlem için en basit yöntem yüksek voltaj kullanmaktır.

İletkenlik sağlandığında daha önce akım akıtamayan AC yada DC (tercihen DC) kaynağa bağlı elektrodunuzdan metal yüzeye doğru akım akmaya başlar bu aşamada ortam gayet sıcaktır ve metal buharı ve iyonize hava iletkenliği devam ettirir ve plazmayı canlı tutar.

Plazma sıcaklığı binlerce derecedir (onbin derece civarında olduğu yazıyor). Bunu hava ile metale doğru üflerseniz erimiş durumdaki metaliniz basınçlı hava etkisiyle kopar ve erimemiş kısımlardan uzaklaştırır. Asetilen kesimin elektrik versiyonu yani.

Kısaca plazma kesim bu. Laserden sonra en hassas kesim yöntemi.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Erol YILMAZ

@Bunalmis;

Bizim usta Karbondioksit kullanildigini soyluyor.

z

Evet plasma kesimde gerek itici gerekse ceket gazi olarak farkli gazlar kullaniliyormus. Bunlardan birisi de hava. (Atelyede soludugumuz hava)

Kullanilan gaz mutlaka kesim kalitesini etkiliyordur. Benim isim kismen kolay cunku kesecegim parca kalinligi az. Dolayisi ile ekonik olmasi acisindan hava kullanacagim. Tabiki sistemi basarili sekilde yapabilirsem.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Erol YILMAZ

Bu ortamdaki Oksijen problem oluyor, olmasin sakin ?

z

Amac kaynatma islemi olsaydi oksijenin olumsuz etkisi fazlaydi. Ama burda kesim yapiyoruz.

Oksiyenin ne gibi olumsuzlugunu dusunuyorsun?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

emrahmrcn

bilgiler için teşekkür ederim ,,kabaca bir çizim yapabilrimisiniz
Benim yaradılışımda bir ayrıcalık varsa o da TÜRK olmamdır. M.K ATATÜRK