Görüntü İşleme (SMD Dizgi Makinesi)

Başlatan bunalmis, 30 Aralık 2005, 14:46:00

CaFFeiNe

katana'nın dediğine benzer şekilde;

satırları ve kolonları tarayıp yan yana bulunan piksellerden en fazla kontrast vereni bulup daha sonra step motor merceği ileri/geri döndürüp her adımda aynı piksel çiftini okuyup kontrast oranını maksimum seviyeye çıkarmak olabilir
yada bundan türeterek şöyle birşey,
zaten kamerayı cımbızın ucuna göre ayarlayacaksın sanırım ozaman tüm satırları pikselleri taramak yerine kamera görüntüsünün orta bölgelerini malzemeyi gösteren kısımlarını tarayıp işlem yaparsan işlem gücündende tasarruf edilebilir.

hiç böyle bir işin yakınından geçmemiş biri olarak aklıma bunlar geliyor

z

Petek, CD okuyucularin odaklama sisteminde neyi inceleyecegimi anlamadim. Mercegin iler geri hareketini sagliyan voice coil sistemininden bahsediyorsan o sistemi biliyorum.

Algoritma kismi icin arkadaslarin onerileri kafama yatti.

Ikinci soruma da biraz kafa yoralim, ilk soruma farkli cevap yazmak isterseniz lutfen yazin, tartisilan yeni konuya bir seyler sikistirmak gibi dusunmeyin.

Elimizde bir nesnenin iki farkli boyutta, ayni acidan, cekilmis,  siyah-beyaz resimleri olsun.

Ornegin ilk resim x10, ikinci resim de x13 olsun.

Bu iki resim ayni nesneyemi aittir.

Algoritmayi test etmek icin resimlerden birisini konuyla alakasiz bir resimle degistirelim.

Buyuk bir dogrulukla karar verecek algoritma nasil olabilir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

picusta

Olayi anlatayim:
Flu dedigimiz olay resimlerde alçak frekanslarin çok olmasi, böylece cisimlerin kenarlari net bir sekilde görülmüyor.
2boyutlu Fourier dönüsümü yapilirsa (4 boyut elde ediliyo) ve modül alinirsa resmin spektrumu (3 boyut) elde edilir. Bu spektrumda alçak frekanslar resmin(spektrumun) ortasinda bulunuyor, yüksek frekanslar resmin (spektrumun) köselerinde.
Netlik algoritmasinda bu spektruma bakarak mercegi ayarliyor, taaki elde edilen spektrumda yüksek frekanslar(cisimlerin netligi) maksimum'a ulasinca (veya alçak frekanslar minimum). O mercek pozisyonu tutuluyor.

à Bunalmis bu kadar açiklama tatmin edici mi daha detayli mi istiyorsun?(Siensi grubuna hâla üyelik onay bekliyorum)

(Not: burdaki frekanstan kasit zaman boyutuna göre değil, 2. boyuta göre)

z

Evet goruntu isleme dersi alanlar belli oluyor.

Hocam fluulukla frekans arasindaki bagintiyi anladim. Ancak 2 boyutta F donusumunu bilmiyorum. Mumkunse konuyu acarmisin?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Petek

Alıntı yapılan: "bunalmis"Petek, CD okuyucularin odaklama sisteminde neyi inceleyecegimi anlamadim. Mercegin iler geri hareketini sagliyan voice coil sistemininden bahsediyorsan o sistemi biliyorum.
Evet, adına voice coil mi deniyor bilmiyorum.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

z

Yapı hoparlorlerin çalışma prensibine benzediği için bu sistemler genel olarak voice coil olarak isimlendirilyor ve bir kaç kw mertebesine kadar üretiliyor, özellikle büyük boyutlu bilgisayar sistemlerinin HDD ünitelerinde bolca kullanılıyordu. (Çamaşır makinası boyutlarında HDD lerde) Şimdiki minik HDD lerde kafa pozisyonlaması aynı prensiple çalışıyor ancak bunlara da voice coil mi deniyor bilmiyorum.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Sadece direnc ve kondansatörlerden oluşan smd malzeme kutumda malzemelerin mıknatıs tarafından çekildiğini farkedince cımbız yada pnomatik sistemlerle uğraşmama gerek kalmayabilir. Böyle olursa da sistem mükemmel derecede basitleşecek.

Ancak bütün smd malzemeler demir içeriyormu bilmiyorum.

Elinizdeki malzemeleri mıknatısın çekip çekmediğini deneyip sonucu yazacaklara şimdiden teşekkürler.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

picusta

2 boyutlu Fourier dönüsümü için çifte integral yapiliyor. Dijital olarak biraz degisiyor. Tabii DSP'nin FFT modülünü kullanacaksan ona göre de uydurmak gerekir. Formülleri kaldirdim bi yere, bulmasi uzun sürebilir. Dedigim gibi 20 gün sonra daha rahat olacagim,bulurum  o zaman elimdeki bütün formülleri dokümanlari koyarim buraya.
Bu algoritmalari denemek için Matlab en iyi çözüm, sonra C diline tercüme ederiz.
Görüntü isleme için Scion Image diye bir freeware var, nesne tanima algoritmalari da var içinde.
Bu konuda uzmanlasmis arkadaslarim var, onlardan da bikaç bilgi edinebilirim.
Standartlar'a göre yakinda sadece kursun içermeyen elektronik parçalar üretilecek (IC, lehim dahil). O zaman miknatisla çekme daha zorlasir bence.
Bana da hoca demeyin. daha yeni bitiriyorum ögrenimi.
(Siensi için sagol)

z

Goruntu isleme algoritmalarinin tamami PC tarafinda olacak. Araya islemci vs koymak istemiyorum.

Aslinda proje cok zevkli ama bir o kadar da zor.

Once kutuda hedef malzeme goze kestirilecek, daha sonra cimbiz ayaklari malzemeyi kavrayacak sekilde pozisyonlanacak. Cimbiz malzemeye yaklasip kavrayacak ve yukselecek, ardindan cimbiz donerek malzemenin konacagi yere uygun pozisyonu alacak. Artik X-Y-Z koordinatina git dendiginde malzeme tam istenen pozisyonda olmuş oluyor.

Bu sistemin basarisi tamamen goruntu isleme algoritmalarinin basarisina bagli.

Her smd malzeme turu icin malzemenin neresinden kavranacagi vs sisteme bir sekilde tanimlanacak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: "bunalmis"Her smd malzeme turu icin malzemenin neresinden kavranacagi vs sisteme bir sekilde tanimlanacak.

@Bunalmis,
Konuyu bastan beri takip etmiyorum ama anladigim kadariyla SMD dizgisi yaptirabilecegin bir makina yapmak istiyorsun. Tamam da malzemeler zaten rulo seklinde sarili geliyor. Feeder denen aparat ile bir sonraki  malzeme aliniyor. Feeder ruloyu gerekli miktarda cekerek malzemeyi tutucunun almasi icin hazirliyor.

Sen malzemeleri nereden aldirmayi dusunuyorsun?

z

Profosyonel bir makina yapmaya kalksam smd malzeme rulolarinin takilacagi kisimlar, pnomatik sistemler vs makina boyutlarini artiracagi gibi bol para harcamayi da gerektirecek.

Halbuki hazirda zaten 3 eksenli pozisyonlama calismalari yapabilecegim makinem, kontrol unitelerim ve yazilimlarim var. Bunlara bir iki ilave ile smd malzeme de dizdirebilirmiyim diye dusunuyorum.

Makineye  en az aparat eklemeyle smd dizgi makinesi haline getirmem ancak dedigim gibi minik malzeme kutulari icine bocalanmis malzemelerin kamera esliginde cimbiz vs benzeri aparatla  alinmasi ile mumkun.

Ancak bu yontemle yapacagim makinede goruntu isleme konusu cok on plana  cikiyor.

Bu mantikla yapilan makinanin cok hizli olmayacagi kesin. Ancak benim isimi gorecegi de kesin. Dedigim gibi 10 sn de 1 smd malzemenin yerlesmesi bile isimi gorur.

Makine gunde bir kart dosese, her bir karti 1000\$ dan satsam 30 gunde 30K\$.    Guzel.... :D
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Petek

Alıntı yapılan: "bunalmis"Makineye  en az aparat eklemeyle smd dizgi makinesi haline getirmem ancak dedigim gibi minik malzeme kutulari icine bocalanmis malzemelerin kamera esliginde cimbiz vs benzeri aparatla  alinmasi ile mumkun.

Ancak bu yontemle yapacagim makinede goruntu isleme konusu cok on plana  cikiyor.
Ben sizin yerinizde olsaydım, smd malzemeler için kızaklar yapar, bu kızaklara malzemeleri elimle ve düzgün bir şekilde sürerdim. Kızağın öbür ucundan bir smd malzeme çekilince yerine bulunduğum uçtan hemen yenisini sürerdim.Kızakta hazırda en az 10-15 adet malzeme de hazır bulunup sırayla ilerlerdi. smd den sadece direnç, kapasitör, diyot gibi malzemeleri kastediyorsanız sorun yok ama entegre de dahil ise o zaman hiç düşünmeden dediğim gibi yapardım. Bunları lehimlemek için harcayacağım zamana en az 10 tane kızağa malzeme yerleştirirdim. Hatta yanyana dirençler için, kondansatörler için, entegreler için ... kızaklar koyardım. Nasıl olsa PC den malzeme alma korrdinadını biz vereceğiz değil mi? istediğim kızağa istediğim malzemeleri sürerdim.

Bu bahsettiğim şey için kritik olan nokta, kızağın malzeme çekilden yerlerinde sizin cımbızın malzemeyi kaydırmadan yakalaması gerekir. Malzemenin cımbızla her çekilişte, yerine gelen malzeme önceki ile aynı korrdinatlarda, aynı yönde olacak. Tek sorun cımbızla yakaladıktan sonra hareket halinde meydana gelebilecek kaymalar (cımbız yeterince kuvvetli tutamaz ise) olacaktır.

Böyle yaparsanız görüntü işleme işi sadece kartın makinaya yerleştirilmesinde gerekli olacaktır.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

CaFFeiNe

Petek'in fikri bana göre çok güzel ben olsaydım bende bunun gibi birşey yapardım kızaklarda eğimli olabilir mesela bir malzeme alındımı arkasındaki malzeme kayarak alınacak noktaya gelecek
malzemeleri cımbız yerine vakum ile tutup karttan önce bir yapıştırıcıya dokundurup sonra karta koydunmu tadından yenmez :)

OG

Picusta en kestirme cevapları vermiş sanırım. Netlik resim frekansı ile doğru orantılıdır. CCD hücreniz mesela 3MHz e kadar resim frekansı verebiliyor diyelim (Bu değer kamera kalitesine bağlıdır ve kalite arttıkça 5MHz e doğru gider).

Önce kameradan alacağınız video sinyalini sync (H, V, H+V) ve burst (4,43 MHz PAL, 3,58 NTSC)  palslerinden ayırmanız gerekir. Ayırmazsanız bu bileşenler size sıkıntı verir. Bununla ilgili devreler basit bir şekilde yapılabilir. Buna composite video sinyalinin luminance değeri diyebiliriz.

Sonra yüksek frekanslı değerleri görmek için birşeyler yapmak gerekir. Bir üst geçiren filtre ile elde edilen değerler doğrultulup DC elde edilir ve bu DC değer en yüksek noktada iken en keskin görüntü olur.

Resmi işlerken sabit ışık altında çalışmazsanız ışık değişimleri yanıltıcı olur.

Pozisyon konusu ise biraz zor gibi görünüyor. Key metodu kullanılabilir.
TV sistemlerinde key metodu çok kullanılır. Photoshop türü programlardan bilirsiniz. 2 temel key sistemi vardır. Luminance Key ve Chroma Key.

Luminance Key 2 türlü yapılır. Masklı ve masksız.
Masksız;
Basit bir comparator girişlerine video ve ayarlı dc uygulanır. Verdiğiniz dc değerden üst/alt değerdeki videoyu dikkate alırsınız

Masklı
İlgili objenin sınırlarını tam keskin siyah-beyaz elde edecek şekilde bir mask sinyali elde edilip pozisyon bilgisi sağlanabilir.

Chroma Key;
TV yayıncılığında çok kullanılır. Spiker arkasında mavi düz bir perde vardır. Mavi renk görülen her yer için mask sinyali elde edilir ve bu mask sinyalinin olduğu yerler bir anahtarlama ile  silinir. Yerine başka görüntü yerleştirilir.

Mavi kullanılmak zorunda değildir. Bildiğiniz gibi ışık da 3 ana renk vardır. R G B. Bu 3 rengin değişik oranda birleşimi ile bütün renkler elde edilir. CRT tüpler dahi böyle çalışır. Pro Renkli kameralarda da 3 CCD hücre vardır ve bu hücrelerin önünde ayrı ayrı R, G, B ışık filtreleri vardır. Dolayısı ile her hücre gelen ışıktaki kendine ait bileşen kadar çıkış değeri verir. Mesela resim bileşeninde mavi hiç yoksa Mavi CCD 0V çıkış verecektir. Chroma key de de 3 ana renkden biri kullanılır. Mavi kullanılması işlemine blue box denir. Mavi kullanılmasına sebep insan teninden elde edilen görüntü bileşeninde mavi yok denecek kadar azdır. Maviye ait bileşenler silinince insan teninden resim kaybı olmaz. Componentlerde de uygun olan renk secilmelidir.

Chroma key sisteminde resmin composite video sinyali değil component değerleri elde edilmelidir ki işlenebilsin.

http://www.kenstone.net/fcp_homepage/chroma_key_part_1.html

http://216.239.51.104/search?q=cache:mfOWv1J3iA0J:dijitalvideo.net/dv/content/view/39/29/+Luminance+Key&hl=tr&lr=lang_tr
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.