Görüntü İşleme (SMD Dizgi Makinesi)

Başlatan bunalmis, 30 Aralık 2005, 14:46:00

z

XY tablasına bağlı Z tablasından oluşan 3 eksenli bir mekanizma cımbız benzeri bir aparatla SMD malzemeyi bir yerden alacak ve PCB de yerleştirilmesi gereken PAD ler üzerine taşıyacak ve yavaşca bırakacak.

Ancak tutucu (cımbız vs) smd malzemeyi %99 ihtimalle ideal pozisyonda kavramayacak. Dolayısı ile malzeme, hedef padler üzerine bırakıldığında kayık açıyla bırakılmış olacak.

Çözümüm:

Tutucu, bir motorla +/- 180 derece dondurulebilecek ve tutucunun hemen tepesinde bulunan kamera tam tutucunun ucuna odaklanmış olacak.

Delphide yazılan program kameradan gelen bilgiyi okuyup parcanın acısal kayıklıgını tespit edip tutucu motoru döndürerek nesnenin ideal pozisyona gelmesini sağlayacak.


Problemim:

Şimdi daha önce hiç görüntü işleme işlerine bulaşmamış birisi olarak şu soruların cevabını merak ediyorum.

Cok çok özel görüntü işleme algoritmaları işin içine girecek mi?

PIII makina bu işin üstesinden gelebilir mi? (SMD Malzemenin uygun pozisyona döndürülmesi işlemi çok hızlı olmalı)

Amaca benzer bir uygulama yapan oldu mu? Fikir verebilirmisiz?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Petek

Bir öneri
Hafızaya düzgün bir görüntü kaydedin. Daha sonra uygulama sırasında her tuttuğunuz smd malzemeyi hafızadaki düzgün görüntü ile kıyaslayın. OCR üzerine basit bir çalışma yapan bir arkadaşım bu mantığı kullanmıştı.

Matlabın görüntü işleme özellikleri varmış. Webcamden görüntü alıyormuş. Belki size bir fikir verebilir. Matlab ayrıca belirli mikrokontrolörler için (6811 gibi) de kod üretiyormuş. Ama görüntü işleme ile ilgili kod üretebileceğini sanmıyorum.

Zor iş, kolay gelsin.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

otm

merhaba
Bu tip işlemler için yüksek çözünürlükte ccd sensorler kullanılıyor.Alınan görüntü çözümlenmiş ve piksel bazında adreslenmiş bir ekrana verilir.00 adresinden en son adrese kadar olan her piksel program tarafından adreslendiği için sonradan bu görüntünün içerisine yerleştirilen nesne görüntüsünün bütün koordinatları işlemciye aktarılmış olur.böylece objenin tam olarak nerede durduğu tespit edilir.

Ersanın fuarda bir istasyonunu görmüştüm.herhangibir entegre ccd sensörün görüntü alanında bulunan pad üzerine atılıyordu.sonra ekrandan mouse ile entegre tutulup devre üzerindeki başka biryere getiriliyordu.ve cihaz da ekrandaki bu komuta karşılık entegreyi tutup istenilen yere yerleştiriyordu.

CaFFeiNe

benim fikrim

malzemeyi yanlış pozisyonda tuttuğunuzdada başka problemler çıkmayacakmı? malzemenin düşmesi, fırlaması gibi. bence yanlış tutup doğru pozisyona getirmektense baştan doğru tutmak daha mantıklı
görüntü işleme oldukça zor bir işe benziyor
zaten SMD malzemeler rulo şeklinde düzgün bir hizada satılmıyormu? bu rulodan malzemeyi düzgün yakalamak bence daha iyi bir çözüm

burak_82

bu işlemi ccd kamera ile gerçekleştirmen şart değil.piyasada bulunabiliyormu bilmiyorum ama gördüğüm bazı smd dizgi makinelerinde malzemedeki kayıklığı bir lazer ve karşısında bulunan ışığa hassas bir yüzey ile tesbit ediyor. malzeme nozzle denilen vakumlu bir sistem ile kaldırılıyor.laser ısını gonderiliyor.ve malzeme nozzle ucunda tam bir tur donduruluyor.izdusumu karsı tarafta oluyosuyor.en küçük ve en büyük iz düşümün oldugu açılar tesbit edilip malzemenin açısal kayıklığı, x-y eksenindeki kayıklığı tesbit ediliyor. makinenin üzerindeki sensörün markası cyber optics. bundan bulamasan da ışığa hassas bir kompenentin önünde malzemeyi 1 tur çevirerek kayıklığı hesaplayabilirsin.

picusta

görüntü isleme okulda gördüklerimi anlatayim:
Bir görüntü dosyasi var, diyelim siyah beyaz, isi kolaylastirmak için.
Buna bir maske uyguluyoruz: mesela türev alan bir maske cisimlerin kenarlarini bulmak için uygun.
Bu maske nedir: belli bir matristir
Elde edilen resim : her pixel için komsu pixellerin kombinasyonudur.
Uzun sözün kisasi böyle bir ugulamada bol çarpma yapilir 8 bytelik  olabilir. Sonra cisimlerin kenarlari elde edilir ve böylece açiyi elde edebilirisn. Bu islemi bir dsPIC ile yapabilrisin. Matlab'da DSP ler için otomatik kod üretimi var, blok semyai çizdikten sonra.

z

Odaklamasi iyi olmak kaydiyla siradan bir webcam'in bu iste yeterli olmasi lazim. Cok yuksek cozunurlugun bana yarardan cok, artan pixel sayisina uygulanacak  matematiksel ve/veya mantiksal islemlerin isleyis suresi uzayacagindan zarari olacaktir.

Dediginiz gibi goruntuyu siyah beyaz yapip ardindan kenarlari tespit edince sanki basit mantikla devami getirilebilir gibi.

Simdi malzemeyi bastan duzgun tut fikrine cok sicak bakamiyorum. Malzemeyi carpik tutmak her zaman mumkun. Eger carpiklik X-Y duzleminde ise (basindan beri boyle oldugunu varsayiyorum) motorla malzemeyi cevirmek yeterli. (Zaten malzeme neden carpik tutulacak asagida acikladim)

Smd dizgi makinelerinde evet rulolor var ama benim bu tip detayli bir sey yapmam su anda hem bilgi birikimi hemde maddi guc acisindan imkansiz.

Fikir olarak kafamda sekillenen yapida  minik malzeme kutulari olacak. Her birinde tek tip ornegin 10K 1K 100n gibi malzemeler olacak. Makina 1K dizecegi zaman kutuyu yerine elle koyacaksin makina kutudan 1K direncleri tek tek alip dizecek ve butun 1K islerini bitirdiginde 10K kutusunu isteyecek.

Kutunun icinde zemine daginik vaziyette serpistirilmis ancak ust uste cikmis  malzeme olmayacak. Siz cimbizla malzemeyi alip nasil gozunuzle bakip parmaklarinizla cimbizi hafifce ceviriyorsaniz PC + kamera + yazilim aynisini mekanizmaya yaptiracak.

Kutuda  ters donmus ilginc pozisyonda malzeme varsa onlar operator tarafindan cimbizla duzeltilebilir.

(Genclikte bu cihazi yapmazak, yaslilikta smd malzemeler yuzunden meslege elveda demek sozkonusu, bu nedenle prototipin yavas bir cihaz olmasi hic sorun değil) 10 sn de 1 malzeme dizilmesi bile yeterli
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mahoaga

Hizalanması problemli olan bir malzemeyi görüntü işlemleri ile düzgün noktaya oturtmayı düşünmek boşa yorulmaktır. Adamlar en kralında smd malzeme monte eden makineler yapmışlar. Benim sana tavsiyem git hazır bir çalışan smd dizgi makinesi bul. Onu güzelce bir incele. Amerikayı tekrar keşfetme. Sonuçta yorulduğun kadar iş üretemezsin.

Görüntü işlemek bir bilgisayarda elbette mümkün. Ama sorun görüntüyü işlemeyle elde edeceğin yorulma sonucunda işten alabileceğin verim.

Sanırım dönel bir kafa sistemi ve malzemeye göre micro yataklar kurman ve bunları hava ile çekip istenen noktaya bırakman çok daha kolay olacaktır. Elektronik valf kullanmalısın. Malzemeler yapıştırılmalı yani önce oraya bir pompa ile yapıştırıcı enjekte etmelisin. Sonra malzemeyi o noktaya bırakmalısın. Malzemeye uygun yataklar kullanacağın için yan durma filan olmaz. Yapışan malzemeler sonra fırınlanabilir. Bir başka şırınga ile bu noktalara belki lehimleme veya sıvı lehimde bırakabilirsin.Bu tür bir dizgi makinesi hayatımda hiç görmedim. sadece duyum. Benim önerilerim sadece bir beyin jimlastiği.

İmkansız diye bişey bu iş için elbette söz konusu değil. Ancak sen büyük bir yorulma sonucunda elde edeceğin verim düşük olacaksa işin getiri ve götürünü önceden iyi hesapla. Kaybedeceğin zaman bunların hepsinde defa defa önemli. Performansını sonuç üretmeyecek bir işle tüketme derim sana. Amacın ticarimi yoksa hobimi bilmiyorum. Her ne olursa olsun fazladan zaman kaybetmeni istemem. İyi işler çıkarabilecek kişilerin kör bir noktaya odaklanması büyük bir kayıp olur. İşle uğraşacağın zamanın en az %10 u kadar inceleme yapmanı tavsiye edebilirim. En azından kaybedebileceğin kalan %90 zamanı kurtarmış olursun. Ama yinede illede kendimi tatmin edecem diyorsan devam edebilirsin.

picusta

Bunalmis'a sonuna kadar destek veriyorum.
bu uygulamada görüntü islemeyi belki hazir alabilirsin, zaman kazandirir, ama bu isi ögrenirsen görüntü isleme ile kontrol yapmayi ögrenirsen çok daha fazla kazandirir.
Kisa vadede orta kâr mi uzun vadede yüksek kâr mi? iste soru bu.
Bu olayi picprojede yapmak lazim.
Elimdeki algoritmalari, örnekleri buraya koyayim. Lakin 20 ocaktan sonra yapabilirim ancak. algoritmayi C'de yazariz, diger bütün diller'e uyar (Java, Visual).

z

Elbette sonuçlar olumlu olursa işin ticari yanını ileride düşünürüm.

Şu anda görüntü işleme konusunda emeklemeye calışıyorum. Amerika'yı tekrar tekrar keşfetmek ise en temel düsturum.

Aslında bu cihazı bahsettiğim mantıkla yapamasam yada çok verimsiz bir şey ortaya koysam bile emekleme donemini bitirip adim atma donemine geçiş için tarafımdan bu işin en azından görüntü işleme kısmının yapılması gerekiyor.

Bahsettiğin türde döner kafa, mikroyataklar vs şu anda üstesinden gelemeyeceğim tipte mekanik çalışmalar.

Halbuki bahsettiğim tipteki yapı hemen hemen hazır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

picusta


Petek

“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

z

Simdi projemden biraz uzaklasalim ve goruntu isleme ile ilgili bazi sorularima cevap arayalim.

Ilk sorum.

Web Cam de mercegin ayarini bozalim yani fluu bir goruntu olussun.

Bir motorla mercegi saga-sola dondurebilelim.

Bilgisayardaki yazilim kameradan alinan goruntuye bakarak motoru hareket ettirsin ve en iyi odaklamayi yapsin.

Burada kullanacagimiz netlestirme  algoritmasinin  mantigi nasildir?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Veli B.

Eğer fikir cimnastiği olarak dersen;
Bazı kısımları atlıyorum( tonlamanın olduğu satırın bulunması gibi, step için ileri geri seçimi gibi)
Yakın hatta bitişik olan pikselleri incelerdim.Atıyorum x ekseninde 25. satırın 35. pikselinden 40. pikseline kadar.
-Aynı tonda olan pikseller hangileri(35,36,37,38)
-Step motor 2 adım ileri
-Aynı tonda olan pikseller hangileri(36,37,38)
-Step motor 1 adım ileri
-Aynı tonda olan pikseller hangileri(37,38)
-Step motor 1 adım ileri
-Aynı tonda olan pikseller hangileri(37,38)
-ok.

Aynı işlem bir de y için yapılabilir ki kanımca gerek yok.
Kabaca aklıma gelen yöntem bu,daha da geliştirilir sisteme göre.

Petek

@bunalmis hocam,
Endüstriyel barkod okuyucuların bazılarında ve cd okuma kafalarında odaklama merceği var. CD okuyucularınkini incelemenizi tavsiye ederim.
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein