Görüntü İşleme (SMD Dizgi Makinesi)

Başlatan bunalmis, 30 Aralık 2005, 14:46:00

Petek

@OG,
Webcamlerden görüntü dijital olarak PCye aktarılıyor. Buna göre webcam de tadilat mı yapılması gerekiyor?
“Önyargıları yıkmak atomu parçalamaktan zordur” A.Einstein

OG

Petek
İşin o tarafı hakkında bilgim yok. Ayrıca webcam gibi düşük kalite kameradan bu tür kullanım için pek iyi bir sonuç alabilineceğini sanmıyorum.

Zaten yazdıklarım TV sektöründe kullanılan işlemler. Bu işe uyarmı onuda bilemiyorum. Denenmesi gerekiyor ise bu yöntemlerden haberdar olunması niyeti ile yazdım.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

picusta

à OG ayni seylerden bahsetmiyoruz, burda dedgim gibi bu frekans zaman'a göre değil.
Ayrica benim yaptigim dijital bir resimden yolla çikarak (bilgisayarda bir dosya olarak var bu resim) islem yapmak. Kamera'dan analojik olarak değil.
Yine terim farkliligi olarak benim dedgim maske matrisiyel bir maske, alan maskesi değil. Daha önceden bellirtigim gibi görüntü isleme yapmak istiyorsaniz scion Image'i kullanin, içinde sekil tanima algoritmalari var. Geçen bahsettigim arkadaslar bu program sayesinde web kamera'nin önünden geçen  harf seklinde plastikleri tanidi (boy,boy, renk,renk, çesitli yönlere bakan ) Photoshop'la olacak is değil.

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

z

@Picusta

Kamera goruntusunu x ekseninde tureterek nesnelerin kenarlarini belirgin hale getirdim ancak normal goruntude goze batmayan karlama (noise) turev isleminden sonra cok dikkat cekici oluyor. (Bu zaten dogal bir sey ancak gozden kacirdik)

Bu durumda focuslamada turev basima cok dert olacak.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

z

Noise icin cozum buldum, siyah beyaz goruntu ardindan tureve gectikten sonra turev alicinin cikisinda belirli bir esik degerini asanlari full beyaz, esigin altinda kalanlari da full siyah yapinca noise den eser kalmadi. Bu durumda tureve iliskin detaylar da yok oldu ama geriye sadece keskin kenarlar kaldi. Buda zaten bizim istedigimizdi. Bu arada P3 le bu islerde zorlanacak gibi geldi.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

picusta

önce noise filtresinden geçirseydin, sonra türev? genelde öyle yapilir. örnek : Filtrelenmis PD korektörü.
Program hangisi? Scion? Matlab'in toolbox olarak görüntü isleme?

z

Delphide yazdigim programla hallettim.

Her ne kadar web cam icin uygun bir fonksiyonu henuz bulamasam da kucuk bir uc kagitla simdilik goruntuden ornek kareler alabiliyorum.

Bunun icin kamera ile verilen test programini calistirip ekranin bir kosesine yerlestiriyorum. Daha sonra programimda desktop goruntusunu capture edip, elde ettigim bmp de kamera goruntusu ile ilgili kisimi dikdortgen icinde asil bmp degiskenime kopyaliyorum. Ardindan da takip eden pixellerden geri fark alarak turevi hesapliyorum. (Sadece X eksenine gore turev almak yeterli oldu.)

En azindan basit bir  goruntu isleme islemine bulasarak ilk adimi attik.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

picusta

çok iyi. Demek PIII  bu yüzden yetmiyor. Bu yöntemle sonuca varmak için epey bi islem yapiliyor.
Benim tavsiyem bu is için özel yapilmis program kullanmak. Daha hizli çalisacak kod üretecektir. Ayrica görüntü isleme için bol fonksyon hazir olacak. Netlik ayari için ben FFT derim, spektrum derim.

Salih UĞUR

İşinize yarayabilecek detaylı bir türkçe kaynak.

Endüstriyel Ürünlerde Bilg. Dest. Kalite Kont. ve Hata Tespiti
http://www.teknohaber.net/makale.php?id=50801

picusta

çok güzel bir kaynak, yapanlarin eline saglik. Bu konu hakkinda Türkçe içerikli böyle kapsamli bir kaynak sasirtti dogrusu.
Burda sorulan sorularin nerdeyse tüm cevaplari var : adim adim nesne tanima, türev alma...

z

SMD dizgi makinelerini calisirken yakindan izleme sansim hic olmadi.

Izlyenelerden ricam, Makine, malzemelerin sarili oldugu makaradan malzemeyi alip, pcb uzerindeki yerine konuncaya kadar hangi islemleri yapiyor kisaca yazabilirmisiniz?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Klein

Hocam çalışırken doğrudan izlemedim. ama Esman'dan gönderilen bir cd de makinenin çalışırken çekilmiş videoları var.  Esman ile irtibata geçerseniz yardımcı olurlar. Eğer oradan sonuç alamazsanız ben size parça parça da olsa internet üzerinden gönderirim. Esman ile uğraşmak istemez iseniz yine gönderirim.

z

Smd dizgi makineleri yapıştırıcı sürebiliyor peki krem lehimi de yapıştırıcı sürer gibi pad üzerine süren makineler de var mı? (İşin içine çelik elek girmeyen metod)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

YARGICH

@bunalmis,
 
   hocam bizim şirkette SMD dizgi makinesi vardı. Benim bayağı izleme fırsatım oldu. SMD dizgi makinesinin çalışmasını hatırladığım kadarıyla anlatayım, şimdi Dos ortamında yazılmış programından önce PCB kartınıza hangi malzemeleri nereye koyacağınızı set ediyorsunuz. Bunu bütün malzemeler için yapıyorsunuz. Bu aşamada nerden alıp nereye koyacağını gösterirken kameradan faydalanıyorsunuz. Kurma işlemi bittikten sonra dizmeye başlatıyorsunuz. Makine önce hangi vakum ucunu kullanacaksa gidip o ağzı seçiyor. Sonra daha önce belirttiğiniz makaraya giderek o malzemeyi vakumluyor. Kafa vakumlayıp yukarıya kalktıktan sonra, kapandığı zaman vakumladığı malzemeye denk gelen 4 minik kolu var, bunlar ile malzemeye hem soldan-sağdan, hemde yukarıdan-arkadan vurarak malzenin, vakum ağzının tam ortasına gelmesini sağlıyor. Daha sonra kart üzerinde yerleştireceği noktaya giderken, malzemenin kart üzerinde duracağı açıyıda ayarlıyor. yani malzeme her zaman konulacağı yere paralel duramayacağı için kafa vakumladığı malzemeyi koyacağı yere göre çeviriyor. karta koyacağı kordinatın üzerine geldiği zaman aşağı iniyor ve vakumu kesiyor. Zaten daha önce elek ile krem lehim sürülmüş karta malzeme direkt yapışmış oluyor. Set ettiğiniz bütün malzemeleri bu şekilde yerleştiriyor.

* Bir malzemeyi yerleştirmek için kullanıcıya sorulan sorular;
--- Malzemeyi vakumlayacağı vakum ağzı?
--- Malzeme kordinatı?
--- Karta yerleştirileceği açı? (0 derece = aldığı şekildeki açı)
--- Karta yerleştirileceği kordinat?.

Birde bu makinanın ne tür hatalarda kullanıcıya uyarılar verdiğinden bahsedeyim.
--- Her PCB yi dizmeye başlayacağı zaman kartın orijin noktaların kontrol ediyor. Gerçekten kart var mı yok mu varsa düzgün takılmış mı diye.
--- Malzemeyi vakumladıktan sonra malzemeyi tutamamışsa!, taşırken düşürür ise!, düzeltirken düşürür ise! tekrar dener ve yine alamaz yine düşürür ise hata verir. Bunun kontrolünü de herhalde, vakum debisini kontrol ederek yapıyorlar. Çünkü malzeme yoksa veya oturmamışsa vakumladığı yerden daha fazla hava geçmiş oluyor ve debi yükseliyor.
--- Ayrıca malzeme alımında bir hata olduğunda, belki malzeme vakum ağzına tam oturmamıştır diye, makinanın bir köşesindeki hazneye giderek vakumu kesiyor ve ağzında bişey var ise çöpe atmış oluyor.

Makinenin önemli bir kaç noktasını vurgulamak istiyorum. Belki size yardımcı olmuş olurum.
--- Vakumladığı malzemeyi düzeltmek için kullandığı 4 minik kol çok önem taşıyor. Yani büyük bir ihtimal ile malzemeyi doğru vakumlayamadığı için böyle bir düzeltmeye ihtiyaç duyuyor. Hatta bunun bile çözüm olmadığı ve bazen yamuk yerleştirdiğide oluyor. O yüzden düzeltme kollarına önem verirsenin daha iyi olur.
--- Kamera ile görüntü alırken ne kadar önemli olur bilmiyorum ama makine farklı ışık ortamlarında farklı tepkiler verebilir :idea: Camın kenarında olduğunu düşünün, gün doğarken set ettiniz, gün batarken dizmeye devam ediyorsunuz. Bu arada cam dan içeri giren ışık sizin kaydettiğiniz görüntüler arasında farklılıklar yaratabilir. Hani belki :idea: diyorum. Siz genede önleminiz alın. O yüzden kameranın etrafına yüksek mcd lı ledler dizerek ortam ışığını sabitlemeye çalışabilirsiniz. :roll: Bizim makinada kırmızı renk kullanmışlardı, ama kamera siyah beyaz olduğu için fark edilmiyordu. Görüntü normaldi yani.

Krem lehim süren değil de, bir çeşit yapıştırıcı sürenler var mış. Onlarda o iş için bir ağız daha oluyormuş. Önce yapıştırıcıyı sürüp sonra malzemeyi koyuyormuş. Gerçekten krem lehim sürse fena olmaz. Az değil 80 euro istiyorlar :D ve belli bir ölçünün altında da stencil hazırlayamıyorlar.


Hocam aklıma gelenler bunlar. Nasıl yaptığını merak ettiğiniz yerler olursa sorarsınız, hatırlarsam anlatmaya çalışırım. Bu arada ana kol için kullandıkları step motor, 300 VDC sanyo step motordu. Gerçekten çok hızlı hareket ediyor. Ayrıca rampa da kullanılmamışlar. Kullanmışlar ise de fark edilmiyordu. Çok ani hareketler yapabiliyor.  



İyi Çalışmalar, Kolay Gelsin.
Uçurtmalar, rüzgarın kuvvetiyle değil, rüzgara karşı koydukları direnç ile yükselirler.