3...6V-100mA bir Akımı 5V-1A e nasıl çevirebilirim?

Başlatan MrThinking, 27 Kasım 2021, 13:34:13

MrThinking

Alıntı yapılan: Epsilon - 27 Kasım 2021, 16:54:0712 volt verdiğiniz güç kaynağınız potunu sola doğru çevirip  0,1 amper görececek kadar azaltın çıkışta  0,9 amper çekebilecekmisiniz görelim
Çekemiyorum
Ego=1/Knowledge

MrThinking

#46
Kendi kendini rezil etmek diye buna deniyor galiba. Bu gün hafta sonu ya ondan kafam durmuş heralde
Hepinizden özürdilerim. Bu bana iyi bir ders oldu.
Doğru sitede olduğumu bir kez daha anladım...
Ego=1/Knowledge

elektronik

#47
Alıntı yapılan: ümitgungor - 27 Kasım 2021, 17:01:02Kendi kendini rezil etmek diye buna deniyor galiba. Bu gün hafta sonu ya ondan kafam durmuş heralde
Hepinizden özürdilerim.

Estağfurullah neden rezil olasın hepimiz yanılabiliriz sorun yok bu tip şeyler hepimizin başına gelmiştir gelecektir önemli olan doğruyu bulmak.

Epsilon

Estağfurullah niye özür dileyesiniz.Araştırarak öğrenilen yada ufak bir hesap hatasından öğrenilen artık unutulmaz

argeman

Merak ettim okudum 4 sayfa nasıl bir tartışma olmuştur diye, acaba biraz da "yaptıklarım yanlış olabilir, hatalı olabilirim, karşı taraf doğru söylüyor olabilir, net cevaplar vermemeliyim!, kesin bilmediğim konularda kendimden emin konuşmamalıyım." gibi cümlelerle biraz özeleştiri mi yapsak ne..

MrThinking

#50
Alıntı yapılan: argeman - 27 Kasım 2021, 19:10:10Merak ettim okudum 4 sayfa nasıl bir tartışma olmuştur diye, acaba biraz da "yaptıklarım yanlış olabilir, hatalı olabilirim, karşı taraf doğru söylüyor olabilir, net cevaplar vermemeliyim!, kesin bilmediğim konularda kendimden emin konuşmamalıyım." gibi cümlelerle biraz özeleştiri mi yapsak ne..
Bende merak ettim 4 sayfayı yeniden okudum ama Hiçbir konuda kesin konuşmamışım. Kesin bilsem zaten soru sormazdım. Ama güç elektroniği işini felsefeye dönüştürecekseniz yapın. Sonuçta ağzımızı bantlayamam ki zaten yapmışsınız.
Edit: Dur birde ben yapayım felsefesini;
Fizikte bile ektiğin kadar biçersin. Ektiğinden fazla ürün alamazsın.
Ama dur ya adam bir tohumdan 70 taneli başak almıyor mu? :)
Ego=1/Knowledge

argeman

 Hımm, konu eşeyli üreme ya da eşeysiz üreme Biyolojiye dayanmış, ama Termodinamik yasalarından biri şöyle der: Giren Enerjilerin Toplamı=Çıkan Enerjilerin Toplamı, ya da enerji yoktan var, vardan yok edilemez gibi , felsefeye dönüştürmedim est., "enerji sorununu çözen video ektedir" cümlesini ciddi anlamış olabilirim. Saygılar..

MrThinking

Alıntı yapılan: argeman - 27 Kasım 2021, 20:20:07Hımm, konu eşeyli üreme ya da eşeysiz üreme Biyolojiye dayanmış, ama Termodinamik yasalarından biri şöyle der: Giren Enerjilerin Toplamı=Çıkan Enerjilerin Toplamı, ya da enerji yoktan var, vardan yok edilemez gibi , felsefeye dönüştürmedim est., "enerji sorununu çözen video ektedir" cümlesini ciddi anlamış olabilirim. Saygılar..
Rica ederim ne demek!
O cümleyi alıntılayıp koysaydiniz sonundaki gülme emojisini görürlerdi. Yazı dilinde neyin espri neyin ciddi olduğu pek anlaşılmıyor haklısınız. Bil mukabele.
Ego=1/Knowledge

Sozuak

Bir tohumdan xx kadar tane alınıyor ama siz ortaya sadece tohum koymuyorsunuz. Suluyorsunuz, gübreliyorsunuz, topraktan gerekli besinleri ve güneşten enerjiyi alıyor. Kök veriyor, sap veriyor başak veriyor. Baktığınız zaman girdi de görünmese de çok sayıda. Ve kuraklık oluyor, güneş daha az görünüyor, gübre yetersiz geliyor yada toprak yorulmuş oluyor ürün miktarı başak başına değişiyor.
Bu şuna benzedi, elektrikli araba kullanın doğayı kirletmiyor ama bataryasını üretmek için yapılan madencilik, batarya üretim prosesleri, şarj için kullanılan elektrik enerjisinin belki de termik santralden kaynaklı olması gibi bir çok kirleten göz ardı ediliyor.

Sozuak

#54
Alıntı yapılan: ümitgungor - 27 Kasım 2021, 15:32:57Pekala bu trafolu yapıların sekonder çıkışlarında eskiden uygulanan 2N3055 li yapılar düşük olan sekonder akımını güçlendirmek için değiller mi?
Ya da ben mi yanlış biliyorum?
O tip güç kaynaklarına lineer güç kaynakları denir. Transformatörle 220 volt girersiniz örneğin 11 volt alırsınız. Teorik olarak 220V ve 1 A giriş ile 11V 20A  şeklinde giriş/çıkış oranı olur. Yani voltaj düşer akım yükselir.
3055 gibi transistörler de yüke seri bağlı olur. Ayarlanabilir wattlı direnç gibi çalışır. Giriş voltajı artınca direnci arttırılır, voltaj düşünce direnci azaltılır. böylelikle yük ayarlanmış sabit gerilime maruz kalır. Ne zamana kadar derseniz yükün harcadığı  güç,  transformatörün  gücünden az olduğu sürece. Yük çok fazla güç isterse gerilim düşer ve gücü sabit tutar. zira giriş gücü sınırsız değildir. Tutamadığı noktada da yanar.  Yalnız transformatörlerde bir özellik vardır kısa süreli olarak kendi gücünden daha yüksek güçte çalışır. Aşırı fazla güç çekilip çekirdek doyuma girerse de bobinin AC ye karşı gösterdiği  reaktans direnci sıfırlanır ve sadece bobinin omik direnci kalır. Bu durumda da trafo sargıları aşırı akımdan bir anda yanıverir
Burada transistör gücün geri kalanını üzerinde harcar ve ısınır. Yani sizin devreniz 50W harcasa bile regülasyon için geri kalan gerilim transistörde kalır ve üzerinden geçen akımla çarpılarak bulunan watt kadar enerjiyi de ısıya çevirir.
Diyelim devreniz giriş voltajı olarak 10 volt  ve 5 amper kullanıyor.  Yükünüz de 5 volt 5 Amper.   Yükünüz 25W harcarken geri kalan 5 Volt transistöre düşer ve seri akım eşit olduğundan 5 amper  ile çarpınca 25 watta o harcar. Güç= Akım x Gerilim  biliyorsunuzdur.