Oksijen Sensörü Transimpedance Amplifier Devresi Hk.

Başlatan gold3nnn, 29 Haziran 2025, 17:04:14

gold3nnn

Merhabalar. Citizel marka 70XV oksijen sensörünü okumaya çalışıyorum. Bu sensör datasheetinde Transimpedance amplifier ile okuma yapılırsa daha uzun ömürlü olduğu yazıyor. Sensörü stm32nin ADC girişine direk bağladığımda okuyabiliyorum ama çözünürlük çok düşük oluyor. Aşağıdaki devreyi kurduğumda ise herhangi bir değişiklik gözlemleyemiyorum opamp çıkışında. nerede hata yapıyorum acaba.
Herkese teşekkür ederim.

Devrede lm358 yazıyor ama mcp6002 ile de denemeler yaptım sonuç aynıydı.

Epsilon

mehmet

Devreyi alttaki gibi değiştirerek deneyin.
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

gold3nnn

Alıntı yapılan: Epsilon - 29 Haziran 2025, 21:52:01TIA opamplar diye geçen opamplardan kullanın
Teşekkürler sipariş verdim gelir gelmez deneyim.
Alıntı yapılan: mehmet - 29 Haziran 2025, 22:18:41Devreyi alttaki gibi değiştirerek deneyin.
(" target="_blank" onclick="this.parentNode.innerHTML = '<i' + 'mg src=\'' + this.href + '\' /' + '>'; return false;">Resim gizlendi görmek için tıklayın.)
Şema için çok teşekkür ederim. Yarın elimdeki opamplarla test edecegim

elektronik kassabı

Sorun R4'ün fazla olması. Datasheet'e göre normal ortamda 0.2 mA gibi bir akım var. Bu yüzden normal ortamda opamp çıkışı negatif tarafta doyumda kalır. R4'ü 3.75k yap, böylece çıkış 2.5-0.75 voltta durur. Zaten en fazla 3.5 volta çıkabilir, yani bu 3.5 voltluk bütçenin tam ortasına denk gelir. (lm358 yüksek çıkış max. V⁺-1.5)

gold3nnn

Alıntı yapılan: elektronik kassabı - 29 Haziran 2025, 23:17:10Sorun R4'ün fazla olması. Datasheet'e göre normal ortamda 0.2 mA gibi bir akım var. Bu yüzden normal ortamda opamp çıkışı negatif tarafta doyumda kalır. R4'ü 3.75k yap, böylece çıkış 2.5-0.75 voltta durur. Zaten en fazla 3.5 volta çıkabilir, yani bu 3.5 voltluk bütçenin tam ortasına denk gelir. (lm358 yüksek çıkış max. V⁺-1.5)
R4 ü 1k ve 10k ile de denedim sonuç aynı. Herhangi bir hareket görsem kalibrasyon aşamasına geçeceğim ama hiç bir değişiklik olmuyor opampın çıkışında. Sensoru direk işlemciye bağladığımda basit bir direnc üzerinden gerilime çevirip okuyabiliyorum değeri

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com

gold3nnn

Alıntı yapılan: elektronik kassabı - 30 Haziran 2025, 00:45:172.5 voltu nasıl elde ettin?
2.5 volt sabit voltaj entegresinden geliyor
Alıntı yapılan: z - 30 Haziran 2025, 09:13:18R4 yerine trimpot baglamayi denedin mi?
Bu aklıma gelmedi ama bunu da deneyeceğim
Teşekkürler ederim

mustafa_cmbz

oksijen sensörü nü nerede ne amaçla kullanıyorsunuz.Uzun ömürlü olur dediğiniz için soruyorum..Daha önce modbus lı cin malı optik olan o2 sensörlerinden kullandık gayet başarılı ve uzun ömürlü idiler..

z

Yalniz su durumda sensor beslemesiz calisiyor. Her iki bacagi da 2.5v.

Sensorun  Anod bacagina 2.5v degil 5v vermen lazim ki 2.5v beslemeye maruz kalsin. (Sensorunuzu tanimiyorum dogru duzgun dokuman da goremedim.)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com

elektronik kassabı

Sensör dışardan bir güce ihtiyaç duymuyor. Sinyali kendisi üretiyor. Bir akım kaynağı gibi çalışıyor. Ama ideal değil ki 2 tarafı 2.5 volt olunca devre çalışmamış. Yani tahminim o ki sensörün 2. bacağı ile devrenin geri kalanı arasına bir direnç konulursa sensör kısadevre olmaktan kurtulur ve düzgün çalışmaya başlar.

mustafa_cmbz

mebranlı sensör bunlar top gibi sarı olanlardan mı...Yanlız sana bir uyarım olsun toprak havuzlarda kullanacaksan izolasyon yapmanı tavsiye ederim yoksa çok çabuk eriyor içerisindeki metaller..

gold3nnn

Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 30 Haziran 2025, 21:07:54oksijen sensörü nü nerede ne amaçla kullanıyorsunuz.Uzun ömürlü olur dediğiniz için soruyorum..Daha önce modbus lı cin malı optik olan o2 sensörlerinden kullandık gayet başarılı ve uzun ömürlü idiler..
Acaba bununla ilgili bir link verebilir misiniz o da işimi görür hazır devre olarak kullanabilirim
Bu arada sensorun datasheetinde ömür için 2 yıl yazıyor ve 6 ayda 1 kalibrasyon istiyor hassas işlerde benimki o kadar hassas olmayacak

02 Temmuz 2025, 00:07:11
Alıntı yapılan: elektronik kassabı - 30 Haziran 2025, 23:23:28Sensör dışardan bir güce ihtiyaç duymuyor. Sinyali kendisi üretiyor. Bir akım kaynağı gibi çalışıyor. Ama ideal değil ki 2 tarafı 2.5 volt olunca devre çalışmamış. Yani tahminim o ki sensörün 2. bacağı ile devrenin geri kalanı arasına bir direnç konulursa sensör kısadevre olmaktan kurtulur ve düzgün çalışmaya başlar.
Dediğiniz gibiymiş şu an için son durum elimdeki devre ile deneme yapma fırsatım oldu anot tarafını eksiye çektim opamp çıkışından bir değer aldım ama bu değer halen değişmiyor

02 Temmuz 2025, 00:08:44
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://prod-edam.honeywell.com/content/dam/honeywell-edam/sps/siot/en-ca/products/sensors/gas-sensors/7-series/documents/sps-siot-citytech-7oxv-sensor-datasheet.pdf&ved=2ahUKEwiQvMTMyJyOAxV4VPEDHYTPIDIQFnoECA8QAQ&sqi=2&usg=AOvVaw14yTKmiqATCbvfD1-5udRV sensor datasheeti buradan bulabilirsiniz bende zor bulmuştum

elektronik kassabı

Sanırım Z'nin mesajını alıntılamak istediniz ama yanlışlıkla mesajımı alıntıladınız, değil mi? Direnç ekleyin dediğim, şöyle deneyin:

* 100 Ohm kılavuzda bahsi geçen yükleme direnci, burada da uygundur.