1mv veya 5 mv referans kaynağı elde etme

Başlatan kudretuzuner, 07 Temmuz 2025, 23:43:59

kudretuzuner

Merhaba.

Çalışmada 1 mv luk veya en fazla 5 mv bir referans kaynağa ihtiyacım var. Kafamda bir türlü oluşturamadım. Nasıl elde edebilirim? Teşekkürler.
Amatör

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: kudretuzuner - 07 Temmuz 2025, 23:43:59Merhaba.

Çalışmada 1 mv luk veya en fazla 5 mv bir referans kaynağa ihtiyacım var. Kafamda bir türlü oluşturamadım. Nasıl elde edebilirim? Teşekkürler.
%0.05 toleranslı ve 25ppm/C termal katsayili direnclerle gerilim bölücü yapılabilir.Ana beslemeyi ise 5 volttan 5 volta veya türevi, izalayonlu DC DC konverterden geçirmek gerek. Faraday kafesi de gerekebilir. Yada ultra düşük ofset ve bias akimi olan  bir opamp seçilebilir.

Melih1802

+ Voltaj referans entegresi de kullanmalısın. Ölçmek içinde iyi bir ölçü aletine ihtiyacın olacak. Bu işin biraz ötesi ısıyı sabit tutmak için peltier' li devreye gider.

https://www.digikey.com/en/products/filter/voltage-reference/693?s=N4IgjCBcoMxaBjKAzAhgGwM4FMA0IB7KAbRADYBWCfMsgdhBoA4AWEAXXwAcAXKEAMo8ATgEsAdgHMQAXxn4ATCRAUAbgAJh2ZBxlA

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: kudretuzuner - 07 Temmuz 2025, 23:43:59Çalışmada 1 mv luk veya en fazla 5 mv bir referans kaynağa ihtiyacım var...

Kudret hocam,,
Bu seviyede düşük bir REF gerilimine ihtiyacınızın olduğuna emin misiniz?

Nasıl bir tasarımda kullanacağınızı ifade ederseniz,
eminim çok daha kolay ulaşılabilir çözümler gündeme gelecektir...

fide

Hocam çok özel/patent durum yoksa kullanım alanı nedir? 50mV ~ 100mV olsa anlarım ama 1mV gerçekten çok küçük bir değer.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

SERRO EFE

Mr.Thinking

Hocam, bir çeneyi kapatınca dişlerin birbirine uyguladığı baskıyı ölçen bir cihaz tasarlamıştı, onu modifiye edicek sanırım.
1mV çok küçük bir değer sayılmaz bana göre. gerilim bölücü direçle bile yapılabilir, önemli olan ana besleme giriş dalgalanmalarını hataya çevirmeyen bir sistem üretmek. Bu da dc dc konverterle mümkün sanırım.
Frekans to voltaj konverterlede olabilir. Frekansı pll gibi sabit bir jeneratörün çıkışına frekanstan voltaja çeviren bir devre konulabilir. Tüm elemanların töleransları ve termal katsayıları çok önemli tabiki.
Bu arada bu başlıktaki verilen cevaplar uyarılarıma düşmüyor? Sayın moderatöre Saygılarımla. Genel olarak Mail de gelmiyor.

fide

Alıntı yapılan: Mr.Thinking - 08 Temmuz 2025, 16:42:13Hocam, bir çeneyi kapatınca dişlerin birbirine uyguladığı baskıyı ölçen bir cihaz tasarlamıştı, onu modifiye edicek sanırım.
1mV çok küçük bir değer sayılmaz bana göre. gerilim bölücü direçle bile yapılabilir, önemli olan ana besleme giriş dalgalanmalarını hataya çevirmeyen bir sistem üretmek. Bu da dc dc konverterle mümkün sanırım.
Frekans to voltaj konverterlede olabilir. Frekansı pll gibi sabit bir jeneratörün çıkışına frekanstan voltaja çeviren bir devre konulabilir. Tüm elemanların töleransları ve termal katsayıları çok önemli tabiki.
Bu arada bu başlıktaki verilen cevaplar uyarılarıma düşmüyor? Sayın moderatöre Saygılarımla. Genel olarak Mail de gelmiyor.

1V referans dendiği zaman ben şunu anlarım. Ne zaman ölçersem ölçeyim ölçü aletine 1.000V volt görmeliyim. Bu 1.005V olur, 0.995V olur ama 1.01V yada 0.99V olmaz.
Şimdi buny 1mV seviyesine çekersek 995uV ile 1005uV arasında bir gerilim elde etmeyi umarız. Bu aralık sıcaklık değişiminden etkilenmeyecek, besleme gerilimindeki rippledan etkilenmeyecek, ortamdaki RF/manyetik gürültüden etkilenmeyecek. Gibi gibi.
İşte burada iş sarpa sarıyor.
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

kudretuzuner

Merhaba, yanıtlar için teşekkür ederim. Oldukça fikir sahibi oldum. Bir süredir, mikrovolt,milivolt seviyelerindeki sinyaller ile uğraşıyorum. Kaslardan EMG sinyallerinin RAW değerlerini aldım. proteusta simüle ettim. Fiziki olarak ta filitrelendi regüle edildi pozitif çıkışlar elde edildi. Kendimde denedim. osiloskopta sinyalleri izliyorum. 30mv ile 100mv seviyeleri var. Ortalama frekans 200 hz civarında. İsteğim bu titreşimleri TL082 ile iki sefer invert ederek volt seviyesine çıkarmaktır. TL082 giren sinyallerin tam değerlendirebilmem için bordta kurduğu basit devreye +10mv verip çıkışı tam olarak 1 volta ayarlamak istiyorum. Devreyi de kurdum ama pratikte çalışmıyor. Nerede hata yapıyor veya nereyi atlıyorum. Tekrar teşekkür ederim.

Amatör

Mr.Thinking

Alıntı yapılan: kudretuzuner - 09 Temmuz 2025, 00:03:49Merhaba, yanıtlar için teşekkür ederim. Oldukça fikir sahibi oldum. Bir süredir, mikrovolt,milivolt seviyelerindeki sinyaller ile uğraşıyorum. Kaslardan EMG sinyallerinin RAW değerlerini aldım. proteusta simüle ettim. Fiziki olarak ta filitrelendi regüle edildi pozitif çıkışlar elde edildi. Kendimde denedim. osiloskopta sinyalleri izliyorum. 30mv ile 100mv seviyeleri var. Ortalama frekans 200 hz civarında. İsteğim bu titreşimleri TL082 ile iki sefer invert ederek volt seviyesine çıkarmaktır. TL082 giren sinyallerin tam değerlendirebilmem için bordta kurduğu basit devreye +10mv verip çıkışı tam olarak 1 volta ayarlamak istiyorum. Devreyi de kurdum ama pratikte çalışmıyor. Nerede hata yapıyor veya nereyi atlıyorum. Tekrar teşekkür ederim.

Hocam biz bir devre, şema veya video göremiyoruz ortada.

parametre

........

tunayk

Alıntı yapılan: kudretuzuner - 09 Temmuz 2025, 00:03:49Merhaba, yanıtlar için teşekkür ederim. Oldukça fikir sahibi oldum. Bir süredir, mikrovolt,milivolt seviyelerindeki sinyaller ile uğraşıyorum. Kaslardan EMG sinyallerinin RAW değerlerini aldım. proteusta simüle ettim. Fiziki olarak ta filitrelendi regüle edildi pozitif çıkışlar elde edildi. Kendimde denedim. osiloskopta sinyalleri izliyorum. 30mv ile 100mv seviyeleri var. Ortalama frekans 200 hz civarında. İsteğim bu titreşimleri TL082 ile iki sefer invert ederek volt seviyesine çıkarmaktır. TL082 giren sinyallerin tam değerlendirebilmem için bordta kurduğu basit devreye +10mv verip çıkışı tam olarak 1 volta ayarlamak istiyorum. Devreyi de kurdum ama pratikte çalışmıyor. Nerede hata yapıyor veya nereyi atlıyorum. Tekrar teşekkür ederim.

TL082 nin offset voltajı tipik 5mV olarak verilmiş ve 20mV a kadar da çıkabiliyor.  Dolayısı ile doğrudan okumaya çalışıyorsanız, sinyaliniz offset eşiği altında kalıyor ve opamp ta tepki vermiyor ya da lineer davranmıyor olabilir. 

asma

Merhaba
Konuda istenen ile ilerlenen yolu ve takıldığınız yeri anlayamıyorum.
Bu sinyal neye benzer? Osilaskop görüntüsü veya çizimi yok mu?
O sinyal neden filtrelenir? Hadi diğer bileşenleri ayırmak için dersek , neden regüle edilip pozitif çıkış elde ediliyor? Amaç ne?
Düşük genlikli AC sinyali yükseltmek nispeten kolaydır. Önce yükseltip sonra DC ye çevirmekte kolaydır.
Düşük genlikli DC yi işlemek için bir sürü engel sıralanır. (bu yazıda yazılanlar gibi)
Yine düşük gerilimler için referans kaynağı yapmak ilave önlemler ve çok fazla yanılma payı ile ilerler. (Yaptığın işin doğruluğunu veya sürekliliğini ölçmek ayrı dert)
Referans gerilimi elde edilir. (5V - 2,5V  - 1,2V  gibi değerler ile istediğin güvenirliği sağlarsın) Abartmaya gerek yok. %1 toleranslı metal film dirençler ile gerilim bölücü  yöntemiyle istediğin değere ulaşırsın. Ancak yine ölçme işleme metodu olarak yanlış yöne gidilir.
Sinyal yükseltilir , "normal değerlerde" referans gerilimi ile işlem yapılır.

Benim anlamadığım yeri açıklayan olursa memnun olurum.

Kolay gelsin.

kudretuzuner

Merhaba, tahmin edemeyeceğim kadar bilgi sahibi oldum. Çalışmamın hiçbir ticari amacı yok. Sadece, yazacağım bir makalenin görsel olarak da ispatını yapmak istemekteyim. Çünkü konu bilinmekle birlikte pek ele alınmamış olduğunu fark ettim. Çalıştığım kas ŞAKAK kasıdır. Bu kas trapezoit bir yapıda olup yelpaze gibi bir

yapıya sahiptir. İnce kas demet liflerinin bir tarafı bir yerde toplanmasına karşılık diğer liflerin uçları yelpaze gibi kafatasında yaygın vaziyettir. Kasın bu yapısı ile de RAW değerlerinin tam olarak ölçülmesine pek olanak vermemektedir ve sensörlerin konumlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu çalışmada benim sadece RAW değerlerini okuma ve de anlamlandırıp PC'den bargraf olarak göstermem yetecektir. Sinyal işleme gibi bir durum diş hekimlerinin alanı dışındadır. O iş Nörologların işi olup kas fizyolojisi hakkında bilgi edinebilmeleri için gereklidir. Cihazları da oldukça pahalıdır. Özetle çalışmamın tüm proteus dosyasını yolladım. Bazı teknik görselleri de paylaşayım. Meraklı arkadaşlar(özellikle biomedikalciler) in belki ilgisini çeker. Teşekkür ederim.
https://www.dropbox.com/scl/fi/sc4ibyd9fao4ga3kiu14n/eb_42.rar?rlkey=qsd59wfmwuqk8cvpbicrg8psp&st=ysg7aels&dl=0
Amatör