↑ ↓

Mosfet DS gerilimi hakkında

Başlatan Mnemonic, 16 Eylül 2026, 18:46:40

Mnemonic

Selam forumdaşlar bir konuda fikrinizi almak istiyorum
3 faz bir inverter için IPM bir modül kullanıyorum her modülde olduğu gibi DS gerilim aralığı 600V.
DC bara 310V olduğunda hiç bir sıkıntı yok faz başı 20A'e kadar gayet güzel çalışıyor.

Ancak aynı yapıyı farklı bir projede 70V DC bara ile kullandığımda(tabiki çıkış voltajı ona göre)
Çektiğim akım 5-6A seviyelerinde olmasına rağmen IPM çok hızlı ısınıyor.

Aklıma DS gerilim seviyesinin yüksek olması ve benim IPM içindeki IGBT'leri düşük gerilimde çalıştırmamdan kaynaklı olabileceği geldi

aynı yapıyı 100V DS gerilimine sahip IGBTler veya mosfetlerle yapsam problem düzelir mi?

DS gerilim seviyesini Bara gerilimine göre çok farklı seçmek bir problem çıkartırmı bununla ilgili yorumlarınızı yaparmısınız

Teşekükr ederin.

sezgin05

Aşağıdaki linkte kullanılan FAN serisi bir IPM var. Teknik özelliklerde özellikle geri beslemeyi kritik seviyenin altına indirmesi nedeniyle en az 90 volt olarak belirtmiş. Faydası olacağını umuyorum...
https://www.electronics-lab.com/project/600v-30a-ipm-module-carrier-board-for-variable-frequency-drive-vfd/

tunayk

@sezgin05 in verdiği devredeki gibi, modül high side transistörleri bootstrap yapısı ile sürülüyor ve frekans da düşük ise, DC gerilim okadar aşağı geldiğinde, sürmeye yetecek enerji depolanamadığı için transistörler lineer bölgede çalışıyordur.