Arduino TLP250 ile Mosfet Sürmek

Başlatan mekat233, 04 Eylül 2014, 14:59:00

mekat233

İyi günler;
Sensörlü fırçasız dc motor için 3-fazlı sürücü yapıyorum. Öncelikle denemek için bir tane IRFZ44N süreceğim. Bunun için nasıl bir PWM uygulamam gerekiyor örnek Arduino kodu varsa çok makbule geçer. Forumdaki önceki konulara bakarak böyle bir devre tasarladım Sizce uygun mu ?

Salih

Geçen bende bir devrede kullandım. Gayet güzel çalışıyor.
Yalnız pwm frekansı 5 Khz den sonra gate akımı çok artmaya başlıyor.
Senin beslemenden dolayı gate akımı 1 amperi geçmemeli.

mekat233

teşekkür ederim fakat PWM sinyalini hangi aralıklarda ve nasıl oluşturacağımı bilmiyorum. Ne kadar frekans seçecem onuda bilmiyorum

mekat233

evet arkadaşlar bu devreyi oluşturdum. Yukarısı birinci kanal direk arduino PWM çıkışı
İkinci kanal ise 6. ve 7. bacak TLP250 çıkışı. Çok yüksek parazit var. Bunu nasıl önleyebilir ?

learner

Optonun 8. ve 5. bacakları arasında 100nf kondansatör koy. Mosfetin gate bcağıyla source bacağı arasına 10k direnç ve paralel 1nf kondansatör koy. Bir daha gözlemle.

mekat233

100 nF kondansatör mercimek olan mı yoksa 0.1 uF elektronik kondansatör mü ?
Mosfeti bağlayınca ses çıkarmaya başlıyor.Şuan bağlı değil. Ondan dolayı şuan sadece TLP250 çıkışından temiz sinyal almak istiyorum.

Microdenetleyici PWM GND ile  24V regüle kaynak GNDsi farklı olacak demi ?

fbkaya

Alıntı yapılan: learner - 10 Eylül 2014, 08:07:28
Optonun 8. ve 5. bacakları arasında 100nf kondansatör koy. Mosfetin gate bcağıyla source bacağı arasına 10k direnç ve paralel 1nf kondansatör koy. Bir daha gözlemle.
Gate ile source arasına 10k direnç koymanın sebebi nedir hocam ?

learner

100nf mercimek olacak. Optocoupler MCU ile güç katının gnd sini ayırmak için kullanılır zaten. Yani 5v ile 24volt gndleri birbirine bağlı olmayacak. Fakat senin scope görüntüsünde ikisinide ölçtüğüne göre ikisinin gndsi birleşmiş olmalı. Değil mi? Bu şekilde ölçeceksen ya gndleri birleştir yada ayrı ayrı ölçüp scope gndsini doğru yere tak.

Alıntı YapGate ile source arasına 10k direnç koymanın sebebi nedir hocam ?

Bu direnç mosfet içerisindeki kondansatörü ve gate te takılan kondansatörü boşaltmak için.

fbkaya

Alıntı yapılan: learner - 10 Eylül 2014, 14:47:57
100nf mercimek olacak. Optocoupler MCU ile güç katının gnd sini ayırmak için kullanılır zaten. Yani 5v ile 24volt gndleri birbirine bağlı olmayacak. Fakat senin scope görüntüsünde ikisinide ölçtüğüne göre ikisinin gndsi birleşmiş olmalı. Değil mi? Bu şekilde ölçeceksen ya gndleri birleştir yada ayrı ayrı ölçüp scope gndsini doğru yere tak.

Bu direnç mosfet içerisindeki kondansatörü ve gate te takılan kondansatörü boşaltmak için.
amaç kondastörü boşaltmaksa neden dirence paralel 1nf bağladık ?

mekat233

osiloskop bağlantı elemanında bir problem varmış. 100 nF bağladım ve şuanda mosfet bağlı değil.
Yukarıdaki sinyal PWM çıkış
Aşağıdaki sinyal TLP250 çıkışı fakat mosfet bağlı değil. Sinyal düzgün mü ? Daha önce hiç TLP250 kullanmadım.
Mosfeti bağlayınca ses geliyor mosfetten. 10 k direnç ve 1 nF Gate ile Source arasına bağlantı yaparsam bu ses düzelir mi?

learner

Mosfetle neyi kontrol ediyorsun? Motor mu? Nasıl bir bağlantı yaptın. Mosfeti kısa devremi ediyorsun acaba.

mekat233

Şuan mosfet ilk şemada olduğu gibi bağlı bomboş herhangi bir yük yok.

Salih

Bence 10K ve kondansatöre ihtiyaç yok.
TLP iç yapısına bakarsan transistörler ile gate ucu hem + beslemeye hem de şaseye direk
bağlanıyor.
Aynı devreden yakın da yaptım. Gate ucuna akım sınırlama direnci dışında başka eleman bağlamadım.
Yük endüktif olduğu için, yüke ters paralel hızlı bir diyot bağladım o kadar.
PWM li devrelerde bir miktar çalışma frekansına bağlı olarak ses olabilir.
Frekans düştükçe ses artar, arttıkça azalır. Önemli de değildir.
Bence sen devrene yükünü bağla ve çalıştır.

learner

Çalışıyor olması faklı bir şey her koşulda kararlı çalışması faklı şeydir. İncelediğim tüm H-Bridge yapılarında bu direnç vardır. Profesyonel bazı şemalarda buna ek kondansatör, direnç ve diyotta vardır. Hepsinin eklenmesinin bir sebebi var. Hiç biri olmadan da çalışır ama adamlar eklemiş, müsriflik işte :)

Mosfet den değilde bağlanacak motordan ses gelse frekans diyecemde, daha önce hiç mosfetin öttüğünü duymadım :) Gerçi hiç 25Khz in altında çalıştırmadım. 16Khz den az bir frekansla ses oluşabilir. Scope görüntünden 1Khz olduğu görülüyor. Bunu 20khz yap.

Benim merak ettiğim mosfetin drain ucuna ne bağlıyorsun? bir ucu 24volta diğer ucu drain de olacak şekilde 100kohm direnç bağlayıp drain ucunu scop dan gör bakalım kare dalga normal mi?

zipzip

Mosfet'i yukarıdaki mantıkla sürmeye kalkarsanız 3 faz için 3 üst mosfet'e 3 farklı floating gerilim kaynağı kullanmanız gerekir. Onun yerine IR2130 gibi bir mosfet sürücü kullanmanız daha mantıklı.